Молбите за детски се подават без акт за раждане

0
Няма да се иска и решение за развод от самотни майки
Няма да се иска и решение за развод от самотни майки

Родителите вече няма да са длъжни да представят акт за раждане на децата си пред Агенцията за социално подпомагане.

 

Това предвижда пакет от промени в наредби на социалните, които предлага министър Бисер Петков, пише 24 часа.

Документът няма да се изисква при молба за еднократна помощ при раждане на дете, за подпомагане на майка студентка, за отглеждане на близнаци.

Копие от акта за раждане няма да се изисква и за отпускането на месечните помощи за отглеждане на дете, които получават семействата с под 400 лв. доход на глава от домакинството. Представяне на документа няма да е нужно и за отпускането на еднократна помощ за първолаци, както и на тази за отглеждане на дете с увреждания. Това е предвидено в промени в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца.

Майките няма да трябва да носят актове за раждане на децата си и когато искат да им се издаде удостоверение за безплатно пътуване като многодетни майки.

Социалните вече няма да изискват и съдебното решение за развод, когато самотна майка подаде искане за детски помощи.

Всички тези данни ще бъдат проверявани от служителите на социалното подпомагане служебно в националната база данни “Население”, която поддържа ГРАО. Решението за развод ще се изисква на хартия само в случаите, когато информацията не може да бъде получена по съдебен път, т.е. съдебното решение все още не е отразено в базата данни за населението.

Всички тези мерки ще облекчат родителите на около 600 000 деца, става ясно от оценката на въздействието на промените. 662 000 е средномесечният брой на децата, за които се плащат детски помощи. Още 71 000 са отпусканите годишно помощи при раждане. 46 хил. са тези за първолаци, а около 500 - за майки студентки.

Акт за раждане на детето няма да се изисква и когато се кандидатства за помощи за превенция на изоставянето на деца или настаняване и отглеждане в семейството на близки роднини или в приемно семейство.

Ще отпадне и изискването да се предоставя копие от брачното свидетелство от кандидатите да осиновят дете, предвижда друга промяна, която предлага Бисер Петков.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари