Модернизират най-старата жп линия Русе - Варна за влакове до 130 км/ч

0
Сегашното състояние на трасето създавало затруднения за регионалния и националния ЖП траснпорт
Сегашното състояние на трасето създавало затруднения за регионалния и националния ЖП траснпорт Видео: КИС 13

Планират модернизирането на ЖП линията Русе - Варна.

Инвестиционното предложение е на Национална компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/. Предстои да стане ясно дали е необходимо да се направи оценка на въздействието върху околната среда. 

Цялостният ремонт на първата железопътна линия в България ще осигури възможност да се развива скорост до 130 км/ч. Сегашното състояние на трасето създавало затруднения за регионалния и националния ЖП траснпорт.

Планира се да бъдат подменени стълбовете на контактната мрежа, да се провери състоянието на съоръженията над водни обекти и да се направят допълнителни укрепвания. Модернизацията на трасето не включва отчуждаване на земи, тъй като то минава върху терени собственост на държавните железници.

От НКЖИ вече са изпратили проекта за рехабилитация нна кметовете на общините, през които минава ЖП линията. В област Русе това са землищата на селата Николово, Червена вода, Ястребово, Бъзън, Семерджиево, Пианец, Кривня и Сеново.

Досега цялостен ремонт на съоръженията по трасето не е правен откакто е пуснато в експлоатация през 1866 година. Частично са подменяни някои елементи при отстраняванерто на повреди и аварии.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари