Moderna тества ваксината си върху деца

0
В клиничния експеримент са включени 6750 деца от САЩ и Канада
В клиничния експеримент са включени 6750 деца от САЩ и Канада

Те са на възраст от 6 месеца до 11 години

Американската биотехнологична компания "Модерна" съобщи, че е започнала изпитания на ваксината си срещу Ковид-19 върху хиляди деца на възраст от 6 месеца до 11 години, предаде Франс прес.

В клиничния експеримент са включени 6750 деца от САЩ и Канада, уточниха от "Модерна", която вече произвежда имунизационен препарат срещу коронавируса, поставян с две дози в интервал от 4 седмици, предава БТА.

Засега ваксината е разрешена за лицата над 18-годишна възраст в Северна Америка, в Европейския съюз и някои други страни, сред които фигурират Сингапур и Израел.

В рамките на изпитанията вече са били поставени първите инжекции на "Модерна" на децата. Клиничните тестове трябва да установят ефикасността, сигурността, поносимостта и евентуалната поява на нежелани странични ефекти след имунизациите с препарата.

В началото са предвидени две различни дози от 2 до 11 години и три дози /едната от които по-слаба/ за бебетата от 6 до 24 месеца.

След като бъде определена оптималната доза, ще бъде изследвана и контролна плацебо група, за да се сравни въздействието на ваксината. Децата ще бъдат проследени 12 месеца след получаването на втората доза. В момента се провеждат и други тестове с ваксината на "Модерна". От месец декември се тестват подрастващи на възраст между 12 и 18 години с около 3000 участници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Само си представи, България 2050 година, няма корупция...
- И корупцията ли са съсипали?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук