Мобилни екипи влизат в домовете на русенци

12
Проверяват какво горят в печките си
Проверяват какво горят в печките си Видео: БНТ

Както е добре известно, битовото отопление през зимата води до повишаване на концентрацията на фините прахови частици във въздуха. Това е причината градската управа в Русе да вземе решението за сформирането на мобилни екипи, които да проверяват в домовете на русенци какво горят в печките си.

Повече за статута на тези екипи и техните правомощия разказва заместник-кмета по комунални дейности Димитър Недев пред БНТ.

Димитър Недев, заместник-кмет по комунални дейности на Русе: Тези екипи функционират. Те не функционират по наше решение, а и от по-рано с тази разлика, че от 2 януари 2020 г. функционират през деня и вечерта съвместно с екипи на районните полицейски управления, където се извършват проверките.

Те не се извършват само по сигнали, добави той. При всяко едно посещение служителите се легитимират. Изискват лични карти и документи на живеещите, искат тяхно съдействие за начините за отопление и материалите, които използват за целта. Проверяващите искат разрешение на живеещите за достъп до съответните помещения в домовете.

Нарушения и глоби има налагани. В края на месец януари ще излезе един регистър, където ще има по-обща информация.

Предвидените глоби са от 100 до 1000 лв.

Димитър Недев: Да, глобите се събират. Има два начина. Единият е след налагане на наказателно постановление и той сам да си заплати глобата, другият начин е с намесата на частен съдия изпълнител.

Противоречиви са мненията на русенци за дейността на мобилните екипи.

Мирослав Малчев, гражданин на Русе: Според мен това е на ръба на закона, защото влизането в един дом става със съдебно решение и благодарение на това, че са допускани групите, се случват проверките. Най-вероятно трябва да има по-голяма информираност за това какво трябва да се гори и за вредата от нещата, вредни за изгаряне. Другият проблем е бедността при част от хората.

Димитър Недев: Нашите проверки не са насочени към хората с цел налагане на наказание. Ние сме обикновени хора и живеем срещу тези граждани. Знаем, че има хора с много ниски доходи, затова всяка една проверка завършва с обяснение на хората как могат да кандидатстват по различни програми за осигуряване на финансиране на материали, с които да се отопляват.

На 15 януари предстои началото на програма "Лайф", по която ще бъдат закупени и дарени уреди за отопление на хора, които нямат финансови възможности, добави заместник-кметът. В нея ще бъдат включени 1400 битови потребители.

Предстои кметът на Русе Пенчо Милков да внесе предложение за създаването на временна комисия, която ще следи за качеството на въздуха в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари