Мобилната станция не отчете замърсяване на въздуха в Русе

0
Единствено стационарната станция АИС „Възраждане“ е засякла два дни с превишения на фините прахови частици
Единствено стационарната станция АИС „Възраждане“ е засякла два дни с превишения на фините прахови частици

Приключи първият етап от мониторинга на въздуха с мобилната станция в Русе

Приключи първият етап от мониторинга на въздуха с Мобилната станция на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) в Русе. Станцията е извършвала измервания в района на „Топлофикация-Русе“ ЕАД, в Източна промишлена зона на града, за 13 денонощия (от 27 март т.г.), след което е била преместена специално в централните части на града за 5 денонощия, от където са оплакванията на жителите на Русе.

В рамките на този период не са регистрирани превишения на следените показатели – фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид и озон. Същото важи и за измерените стойности на органичните замърсители – бензен, толуен и ксилен, съобщиха от РИОСВ-Русе.

Независимо, че в гр. Русе има 2 стационарни станции, предвид специфичните оплаквания на гражданите, РИОСВ-Русе предложи на министъра на околната среда и водите градът да бъде включен в Годишния график, като Мобилната станция допълнително е оборудвана с анализатори за органични замърсители. Предвидено е да прави измервания в град Русе през четирите сезона, за общо 51 денонощия, като сега приключиха тези за пролетния сезон.

По данни от стационарната станция АИС „Възраждане“, разположена в централните части на град Русе от началото на месец март до настоящия момент са отчетени само 2 превишения по показател фини прахови частици 10 микрона, на 12 и 13 март, съответно – 51.3 и 50.4 микрограма на кубичен метър, при норма 50 микрограма. Ежемесечните резултати за нивата на фините прахови частици се публикуват на интернет страницата на РИОСВ-Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари