Много сняг или непочистени пътища

0
Удължават се всички въведени забрани за движение на тежкотоварни камиони над 12 тона по цялата републиканска пътна
Удължават се всички въведени забрани за движение на тежкотоварни камиони над 12 тона по цялата републиканска пътна

"Малко оптимистично е изискването на гражданите за изчистване на пътищата до т.нар. черно."

Това заяви днес шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров в опит да обори твърденията, че има непочистени участъци по магистрали и първокласни пътища. Според него до 3 см снежна покривка върху платното по време на валеж е позволена и се смята за почистване, пише Денвник.

Не така изглеждаше новооткритото околовръстно шосе на Монтана, където още по обед имаше закъсали тежкотоварни автомобили, които затрудниха придвижването по пътя. Въпреки че според "Пътна инфраструктура" шосето е почистено, от кадрите на Нова телевизия се видя, че няма хвърлен пясък или сол, а снегът пречи на ТИР-ове с нови зимни гуми да преминат. След 19 ч. все още имаше закъсали коли и тежкотоварни автомобили.

В Северозападна България е натрупал и най-много сняг. Според синоптиците във Видинско, Монтанско и Врачанско - до 19 см. В останалата част на страната е до 10 см, в София - до 5 см. Обявен беше и жълт код за опасност от обилен сняг и поледици.

Непочистени участъци има и по магистралите "Тракия" - между Стара Загора и Чирпан, и по "Струма" - между Дупница и Благоевград, въпреки че от "Пътна инфраструктура" отричат за подобни проблеми.

Репортер на "Дневник" изпрати снимки от "Тракия" покрай Стара Загора, на които се вижда сериозно количество сняг на платното. В близост до Чирпан ТИР беше катастрофирал и влязъл в канавката, което допълнително затрудни трафика. "Фокус" предаде, че колите са се движили с 50-60 км в час, като от Пловдив до София, където също валеше сняг, магистралата е била почистена и движението било по-лесно.

Непочистен беше и пътят Враца - София.

Преди снеговалежа на българо–сръбската граница движението беше затруднено, като се образува колона от автобуси с българи, които са посрещнали Нова година в Сърбия. Причината остана неизвестна, като в трите часа, които пътниците са престояли на границата, са се извили хора, се вижда от кадри на Нова телевизия. По-късно пътят от София към "Калотина" също не беше изцяло почистен, което затрудни движението.

Интензивен трафик имаше и на българо–гръцката и турската граница.

Тази вечер, когато се очаква снеговалежите в цялата страна да продължат, се спира движението на всички моторни превозни средства над 12 тона по второкласната и третокласна пътна мрежа на общините Разград, Лозница и Цар Калоян поради обилен снеговалеж в област Разград, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Забраната е от 21 до 6 ч.

В същия часови пояс се спира движението на всички моторни превозни средства по третокласната пътна мрежа в област Шумен.

Удължават се всички въведени забрани за движение на тежкотоварни камиони над 12 тона по цялата републиканска пътна мрежа до 22 ч., след което движението ще бъде пускано поетапно.   Въведените цялостни забрани за движение на товарни МПС над 12 т за цялата нощ, остават в сила до сутринта.

Спира се движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по цялата републиканска пътна мрежа в област Смолян поради обилен снеговалеж

Шофьорите трябва да се се движат задължително с вериги през проходите Пампорово, Превала, Рожен и Печински.

Ограничено е движението на МПС над 10 т в посока София по АМ "Хемус"и път I-2 в област Варна.

В област Бургас по път I-9 Обзор - Слънчев бряг се ограничава движението на товарни автомобили над 12 т от 20 ч. до 8 ч.

От 18.30 ч. до 8 ч. се спира движението по Айтоски проход (Айтос-Руен).

В областите Плевен и Ловеч се спира движението на автомобили над 12 тона, както и на  товарни МПС с ремаркета и полуремаркета до 24 ч.

Път I-5 Русе - Бяла ще бъде затворен за снегопочистване днес от 22 до 24 ч.

Ограничава се движението на МПС над 10 т в Котленски проход до 5 ч.

Затворен е Троянският проход.

Ограничава се и движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по главен път I-5 от Стара Загора-Змейово-Ягода-Тулово-Мъглиж. Ограничението важи и за Прохода на Републиката след съгласуване с ръководството на Областно пътно управление-Велико Търново. Тежкотоварните автомобили ще бъдат насочвани към площадката на летище Стара Загора. Ограничението засега ще важи до 8 ч. сутринта на 4 януари. 

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари