Много чужденци дойдоха в България специално за празника на розата!

0
Десетки японци, китайци, тайландци, италианци и холандци едва дочакаха изгрева на слънцето в събота, за да се включат в брането на благоуханни и маслодайни български рози из масивите на квартал "Сушица" в Карлово
Десетки японци, китайци, тайландци, италианци и холандци едва дочакаха изгрева на слънцето в събота, за да се включат в брането на благоуханни и маслодайни български рози из масивите на квартал "Сушица" в Карлово Снимка: Стоян Илиев

Десетки японци, китайци, тайландци, италианци и холандци едва дочакаха изгрева на слънцето в събота, за да се включат в брането на благоуханни и маслодайни български рози из масивите на квартал "Сушица" в Карлово.

Всички те пристигнаха специално у нас, за да се включат в празника на розата в Карлово. Няколко туристи от Далечния Изток дори се похвалиха, че идват за втори-трети път и ако са живи и здрави, догодина по същото време пак ще са тук, в сърцето на Розовата долина, за да преживеят отново тези красиви и неповторими мигове и да се докоснат до Царицата на розата.

По традиция в ритуала се включи и "Царицата на розата 2015" - 17-годишната Карина Димитрова, която получи короната от ръцете на миналогодишна победителка, а по-късно кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов й връчи и "Златната роза", изработена от 24-каратово злато. В церемонията по откриването на тържествата се включиха и 5 бивши носителки на най-престижния приз за красота и изящество в родния град на Васил Левски. "Младостта, красотата, вярата в доброто и в съзидателната сила на човешкия труд чества днес Карлово чрез празника на маслодайната роза. Това нежно цвете от столетия дава поминък на хората от Стремската долина и носи заслужена слава на България по цял свят. Розовото ни масло е пък познато и търсено по всички континенти", бяха думите, с които кметът на Карлово Емил Кабаиванов откри най-красивия и чакан местен празник, уважен и от десетки посланици, консули и дипломати.

Гостите от Япония, Китай, Тайланд, Холандия и Италия, които се включиха в розобера, с интерес наблюдаваха изваряването на розовия цвят по старинна технология от 19-и век и домашното приготвяне на продукти с розова вода. После чужденците се научиха как се плете калоферска дантела и се тъче карловска черга, а някои дори се хванаха на ръченицата и хората заедно с танцьорите от ансамбъл "Пирин". А на края всички си купиха розово масло, сувенири и куп продукти от карловска маслодайна роза.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари