Млади родолюбци поеха шефството над паметника в Беляново

1

Членове на клуб „Родолюбие“ от Ценово поеха шефство над новия паметник в село Беляново.

Младите родолюбци имат ангажимента да поддържат пространството около монумента. Учениците от ОУ „Христо Ботев“ в общинския център първи посетиха и поднесоха венец в знак  на признателност към загиналите за свободата и независимостта на България. Монументът е издигнат в центъра на най-малкото населено място в общината със съдействието и подкрепата на областната и общинската структури на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Община Ценово.

Така вече във всички населени места на община Ценово са изградени паметници на признателност към хората, дали живота си, за да живеем в свободна България. От ръководството на запасното войнство припомнят, че така се изпълнява един изключителен ангажимент на патриотизъм, поет лично от кмета на община Ценово д-р Петър Петров. Паметникът ще бъде открит официално в събота – 24 юли, с кратко тържество.

Монументът беше издигнат още преди две години, но по редица причини неговото откриване се забави. На черна мраморна плоча са изписани имената на петнадесет жители на най-малкото село в общината, загинали по знайни и незнайни бойни полета. Освен трите имена на героите е посочено и воинското им звание. Информацията от военните архиви сочи, че по време на Балканските войни от селото са загинали шест души. Най-много беляновчани не са се върнали от фронта след Първата световна война – седем мъже.

Сред жертвите по време на Втората световна война са и двама жители на Беляново. В церемонията по освещаването ще се включат почти всички жители на населеното място, но и наследници на загиналите, които живеят в други райони на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук