Млади и стари се помолиха за здраве на храмовия празник Голяма Богородица

0
Камбанен звън и Божествена света литургия огласиха Троянския манастир тази сутрин
Камбанен звън и Божествена света литургия огласиха Троянския манастир тази сутрин Снимка: BulgariaOnAir / стоп кадър

След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове

Голяма Богородица е! На един от 12-те най-важни християнски празници Православната църква почита Успението на Божията Майка. Троянският манастир има и храмов празник, предаде Bulgaria ON AIR

Камбанен звън и Божествена света литургия огласиха Троянския манастир тази сутрин. Лошото време и делничният ден не спряха хората, които отново изпълниха Троянската света обител на един от най-големите християнски празници.

Млади и стари се помолиха за здраве и се преклониха пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Някои от тях ни споделиха и за тяхното чудо. Малко след 11 часа се проведе и традиционното литийно шествие.

Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

"Днес е денят, в който прославяме онази смърт, която носи радост, защото с успението на Богородица - тази дивна, неземна смърт, придобихме своята най-голяма молителка в небесата пред престола на Бога", каза йеромонахът Стефан.

Всяка година на този ден Троянската света обител посреща хиляди вярващи, дошли да се докоснат до чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. За чудо през 2015 година се е помолила и Десислава, а днес вече държи в ръцете си своя син.

"От 2015 идваме тук. Помолих се първо за дете и се случи с ин витро. Вече е на 3-4 години", сподели Десислава Георгиева.

Всяка година на този ден Николинка също посещава Троянския манастир. За да се помоли за здраве чак от Кюстендил е дошъл и Пламен, който участва в традиционния Панаир на занаятите в село Орешак.

По традиция чудотворната икона беше изнесена с литийно шествие от светата обител и отнесена до параклиса на могилата, където е извършила първото си чудо преди 400 години.

На този ден, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. А традиционният Панаир на занаятите в село Орешак ще продължи до утре.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари