Млади българи произвеждат занаятчийска бира

0
Целта на производителите е да докажат, че родните продукти са по-качествени от вносните
Целта на производителите е да докажат, че родните продукти са по-качествени от вносните Видео: БНТ

Млади хора от Пазарджик създадоха собствена марка бира.

Започнали преди години с производство в домашни условия, днес те развиват успешен бизнес в семейната си пивоварна. Целта на производителите е да докажат, че родните продукти са по-качествени от вносните, предава БНТ.

Бирата, която Стойчо Пампов и Габриела Стайкова правят в семейната пивоварна, вече има много почитатели. Младите производители са категорични, че държавата не им е длъжна с нищо и изграждат пивоварната със собствени сили, без да разчитат на субсидии.

„Оборудването ни сто процента е произведено или доработено в България, което е много важно. Ние държахме да подкрепяме местното производство, както и се надяваме българите да подкрепят местното производство, каза Стойчо Пампов.

Суровините купуват предимно от родни производители, като до момента са разработили 13 вида бира. А в дъбови бъчви, вече 5 месеца отлежава нова продукция. И въпреки че Стойчо Пампов преминава обучение за пивовар в Чикаго, държи на българските традиции.

„Спазваме занаятчийските методи от едно време, варим бирата си по старите технологии“, обясни той.

Капацитетът на пивоварната е 12 тона на месец. Отличителната черта на продукта, освен, че не се филтрира и пастьоризира, е че е направен с любов и сърце и висококачествени съставки.

„Все повече хора избират българското между другото, това е една тенденция, която се наблюдава в световен план. Хората се обръщат към малките производства, искат да знаят от какво са произведени продуктите, които купуват“, каза Габриела Стайкова.

Производителите от Пазарджик насърчават всеки, който има желание да се пробва в производството на бира. Затова на всяка бутилка има код, който отвежда до съответната рецепта.

Казват, че в отделните райони на страната има и различни предпочитания. Докато в Пазарджик предпочитат по-лекото пиво, то в София харесват високо алкохолните и горчиви бири. Жителите на Варна избират тъмното пиво, а Пловдив просто държат на хубавата бира.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари