Младен Маринов: Пиратството води до сериозни щети на бюджета

0
ГДБОП отрича проблемите с интернета да са заради акцията им срещу "кабелните пирати"
ГДБОП отрича проблемите с интернета да са заради акцията им срещу "кабелните пирати"

След акцията на ГДБОП в четвъртък е спряно пиратското разпространение на телевизия в Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил. Това стана ясно на брифинг в ГДБОП.

На брифинга присъстваха представители на КРС и началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП комисар Явор Колев, който подчерта, че целта на ГДБОП е да изсветли бизнеса с разпространение на телевизионни програми. Колев изрази надежда България да не бъде сочена като страна, неспазваща правата върху интелектуалната собственост.

„В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. Разбирам притеснението на гражданите, за това че са останали без телевизионни програми, но предвид обстоятелството, че това е извършвано от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на НК“, каза комисар Явор Колев.

Той уточни, че интернет има в градовете Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали. По думите му са иззети множество технически средства, чрез които телевизионен сигнал се е разпространявал до потребителите в съответните градове. Колев допусна, че това може би се използва за нагнетяване на общественото недоволство, за да бъде обърнати настроенията в полза на „кабелните пирати“.

Такива опити заподозря и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който коментира темата във Варна.

„За съжаление, има опити за настройване на обществеността срещу действията на полицията и прокуратурата по време на акцията срещу кабелните оператори“, каза той. Според него е имало обвинения, че едва ли не вследствие на акцията е спряна доставката на интернет.

"Нашите действия са насочени само към апаратурата и техниката, която позволява излъчване на телевизионни програми, без да има необходимия лиценз. По отношение на доставката на интернет това си и решение на самите оператори и гражданите трябва да потърсят тях", заяви вътрешният министър.

"Ние, българите, не сме свикнали да ценим авторските права, но това е бъдещето и мисля, че гражданите, когато купуват дадена услуга, трябва да мислят и за това дали тя е законно предоставена. Защото много малко се замисляме за това нещо", коментира Маринов. Той добави, че целта на акцията не е била да изненада фирмите, а превенция по отношение на всички тези, които не се насочват към спазване на закона и затова тя ще продължи.

Според Младен Маринов пиратството нарушава много сериозно имиджа на страната в световен мащаб и води до сериозни щети на бюджета.

"Заради операторите, които не плащат данъци и лицензии, няма постъпления в бюджета, а услугата гражданите си я плащат", каза още той.

Директорът на Дирекция „Контрол“ в КРС Тинка Капитанова изтъкна, че комисията няма правомощия по отношение на съдържанието на електронните съобщения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари