Млада българка е на финала на международен оперен конкурс

0
Светлина Стоянова е студентка по оперно пеене от Консерваторията в Глазгоу, Шотландия
Светлина Стоянова е студентка по оперно пеене от Консерваторията в Глазгоу, Шотландия Снимка: БГНЕС

Студентката по оперно пеене от Консерваторията в Глазгоу, Шотландия, Светлина Стоянова, е сред финалистите на Международния конкурс за млади изпълнители в Букурещката опера Grand Prix de l'Opera de Bucarest.

Конкурсът, който е едва на няколко години, вече привлича таланти от цял свят. За това допринася и наградният фонд – 15 хиляди евро. Отличават се най-добрите изпълнители и на произведения на германски, руски и италиански композитори, млада надежда, както и пианист от съпровода, информира БГНЕС.

В последните етапи певците представяха Армения, Беларус, Великобритания, Германия, Израел, Италия, Полша, Китай, Русия, Украйна, САЩ, Турция, Южна Корея, Румъния. Светлина Стоянова, която навърши току-що 25, представя България, въпреки че можеше да направи и друг избор.

Финалистите преминаха през няколко елиминационни кръга и бяха оценявани от 8-членно международно жури – експерти от различни световни музикални центрове. Заради високото ниво на състезателите, достигнали до полуфиналите, журито реши да отдели време извън предварителната програма за индивидуални консултации с отпадналите. Това е и една от целите на представянето - да могат таланти, които са до 33 години за жените, и до 34 за мъжете да получат възможност за достъп до световни сцени. Самият конкурс в Букурещ е част от Световната федерация на международните музикални конкурси (World Federation of International Music Competitions - FMCIM)

От около 150 участници от цял свят до финала достигнаха само няколко наистина изключителни млади певци, съобщи за БГНЕС Михай Козма, артистичен директор на Букурещката опера и член на журито. Те убедиха експертите във възможностите си, като изпълниха няколко арии с акомпанимент на пиано.

Финалът в събота, 20 август, се превръща в голямото лятно музикално събитие в горещата румънска столица.

В залата ще свири оркестърът на Букурещката национална опера под диригентската палка на полския маестро Михал Клауза. Зрителите ще могат да гласуват във фейсбук онлайн за любимия си певец, така че един от състезателите ще получи награда, присъдена въз основа на гласовете на публиката. Резултатите от гласуването в интернет ще бъдат известни на 22 август.

Победителите ще огласят сцената на Букурещката опера в събота вечерта.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари