Млад мъж съди Apple за 1 милион далара

0
Причината е, че бил арестуван по погрешка заради системата на Apple за разпознаване на лица
Причината е, че бил арестуван по погрешка заради системата на Apple за разпознаване на лица

Системата не разпознала лицето му.

18-годишен жител на Ню Йорк е завел дело срещу Apple за 1 милиард долара. Причината е, че бил арестуван по погрешка заради системата на Apple за разпознаване на лица.

Полицията на Ню Йорк е арестувала Усмане Бах на 29 ноември, след като той погрешно е бил свързан с поредица от кражби на Apple Store в Бостън, Ню Джърси, Делауеър и Манхатън, пише Стандарт нюз.

Истинският извършител е използвал открадната лична карта, която е била без снимка. Инженерите от Apple обаче решили да настроят системата си за лицево разпознаване, като въведат лицето на Усмане Бах и го “маркират” като крадец.

Вестник “Ню Йорк Пост” разкрива, че магазините на Apple в САЩ са оборудвани с камери и технология за лицево разпознаване. Алгоритми анализират лицата на посетителите. Ако в магазина влезе заподозрян в кражба или друго престъпление, системата възвестява автоматично органите на властта, които арестуват лицето.

Оказва се обаче, че системата явно може да прави грешки, включително и заради човешка намеса. “Ню Йорк Пост” допълва, че мнозинството от посетителите на магазините на Apple не знаят, че лицата им се заснемат и анализират, което прави историята една идея “по-оруелска”.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари