Митрополит Наум получи орден от Румънския патриарх

0
Негово Високопреосвещенство бе в Букурещ по повод празника на Свети Димитър Басарбовски
Негово Високопреосвещенство бе в Букурещ по повод празника на Свети Димитър Басарбовски Снимка: Русенски митрополит Наум / Facebook

Негово Високопреосвещенство бе в Букурещ по повод празника на Свети Димитър Басарбовски

Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум бе в Букурещ по покана на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил по повод празника на Св.Димитър Басарбовски, който е покровител на румънската столица. Русенският владика взе участие в Божествената св. Литургия, отслужена върху летния олтар при Патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена“ в Букурещ.

В литургията за есенния храмов празник на катедралата, възглавена от патриарх Даниил, взе участие и митрополит Пантелеймон на Верия, Науса и Кампания, както още 42 членове на Св. Синод на Румънската православна църква: митрополити, архиепископи, епархийски епископи, викарни епископи и викарни архиереи, монашестващи и осем дякона. Песнопенията изпълни хорът за източно-църковна музика „Тронос“ при Патриаршеската катедрала ръководен от архидякон Михаил Бука.

След прочитането на евангелския откъс патриарх Даниил произнесе проповед върху житието на преподобния Димитър Басарбовски, официално обявен за „покровител на Букурещ“. На последното си заседание Св. Синод на Румънската църква одобри общоприет иконографски образ за изписване на св. Димитър, където той е представен на възраст, в лявата ръка държи макет на Патриаршеската катедрала, а в дясната – пастирска тояга.

По време на богослужението се черкуваха голям брой вярващи и клирици. В продължение на една седмица множество честни поклонници от цяла Румъния денонощно стояха на опашка и търпеливо очакваха да се поклонят пред мощите на реподобния Басарбовски пастир, пред мощите на св. великомъченик Димитър Мироточиви и пред иконата „Св. Богородица“ – Панагия Сумела донесени от Верия от митрополит Пантелеймон.

Патриарх Даниил награди Русенският митрополит Наум с новоучредения орден „Св. Неофит Критски“. Българският архиерей получи също икона на св. Димитър Басарбовски.

Негово Блаженство обяви, че догодина за пръв път ще се чества новоучредения празник „Пренасяне мощите на св. Димитър Нови (Басарбовски) в Букурещ“ (13 юли), по повод изпълването на 250 г. от това историческо събитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари