Митрополит Йоан: На погребението на патриарха ще има представител на Московската патриаршия

0
Българите загубиха своят духовен отец и баща, каза той
Българите загубиха своят духовен отец и баща, каза той Снимка: БНТ

Българите загубиха своят духовен отец и баща, каза той

Руската църква е част от тялото Христово. На погребението на патриарха ще има представител на Московската патриаршия. Има една деликатна тънкост, че има възможност да присъства човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е човекът, който представлява православната църква в Украйна - митрополит Митрофаний, който не е поканен от нас, но ще присъства. Това може да смути определени хора, ако вземе участие в опелото. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, избран за наместник-председател на Светия Синод в "Панорама" по БНТ.

По думите му в такива случаи се съобразяват с църковния канон и са максимално прецизни.

"Всичко това засяга Божия народ до голяма степен. Те чрез нас засягат всички онези хора, които са дошли да присъстват. Надявам се, че в утрешния ден всеки ще прояви благоразумие, за да изпълним дълга си. Всеки е добре дошъл", обясни митрополит Йоан.

Митрополит Йоан призова към това да се запази единството в Светата църква и допълни, че:

"Българите загубиха своят духовен отец и баща, това си проличава по множеството събрани хора и в този час. Чувството е скръбно - на болка, на тъга. Той беше благ, кротък и смирен, но, когато трябваше да отстоява религията - там компромис нямаше. Ние имахме и имаме голямо уважение към неговата личност. Той беше много добър човек".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари