Митничари задържаха недекларирани 95 000 евро на Дунав мост 2

0
Недекларираната валута е открита в товарен микробус
Недекларираната валута е открита в товарен микробус Снимка: Агенция „Митници“ / архив

Недекларираната валута е открита в товарен микробус

Митнически инспектори задържаха недекларирани 95 700 евро в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 23 ноември митническите служители спрели за проверка, влизащ в страната на ГКПП „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, товарен микробус, който превозвал течен ароматизатор от Германия. В хода на контролните дейности инспекторите проверили фабричните кухини на лекотоварния автомобил. В една от тях те намерили укрита валута, чиято обща стойност възлиза на 95 700 евро.

Под ръководството на Районна прокуратура (РП) – Видин срещу нарушителя се води разследване по образувано досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата.

От там допълниха, че с постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство е привлечен като обвиняем за пренасяне през границата на страната на недекларирани парични средства в особено големи размери. Той е турски гражданин и е задържан за срок до 72 часа.

РП – Видин е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо нарушителя. За престъплението по чл. 251, ал. 1 от Наказателния кодекс е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ до пет години и глоба в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението, уточниха още от прокуратурата.

От началото на годината на ГКПП „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат са предотвратени 16 опита за пренасяне на недекларирана валута, показва справка на БТА в сайта на Агенция „Митници“. Във всички случаи валутата е била укрита във влизащи в страната автомобили. Левовата равностойност на задържаната недекларирана валута общо във всичките 16 случая е за над 3,9 млн. лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари