Митко Кунчев: Мотивите за вдигането на данъците са недостатъчни

8
Според него такова сериозно решение не бива да се взема на последната за годината сесия на общинския съвет
Според него такова сериозно решение не бива да се взема на последната за годината сесия на общинския съвет Снимка: Facebook / Митко Кунчев

Според него такова сериозно решение не бива да се взема на последната за годината сесия на общинския съвет

Митко Кунчев, общински съветник от ПП-ДБ изложи своите мотиви защо е гласувал срещу решението да се вдигнат местните данъци в Русе. Става дума за сериозно увеличение на единия данък с 50%, а на другия - с 23%, поясни той и добави, че такова сериозно решение не бива да се взема на последната сесия за годината. Ето и неговите аргументи, публикувани в групата Обществен съвет - Русе.

"Мотивите на кмета към предложението за нов размер на двата данъка – върху недвижимите имоти и данъка при придобиване на имущество, са насочени към обосновка на „осъвременяването“ им. Истината е, че става дума за сериозно увеличение на единия данък с 50%, а на другия - с 23% и в този смисъл мотивите са недостатъчни.

В тях се посочва, че е уместно да се повишат данъците „предвид невъзможността да се да се осигури приходната част на бюджета“. Няма нормативна регламентация на размера на приходната част.

Обръща се внимание, че размерът е определен отдавна и през последните години се констатират „по-ниски приходи“. Ако това е сериозна причина, то е трябвало да се повишат данъците преди 2-3 години.

Друга причина е разкриването на „916 щатни и нещатни броя персонал“. Всъщност наетия персонал трябва да съответства на приходите, а не обратно.

Следващата причина е „погашението на главниците по дългосрочните заеми от банки“. Когато се взема заем трябва да се мисли, не само за какво ще се изхарчи, а и как ще се връща. Ако общината си прави добре сметката, трябвало е, заедно с решението за вземане на заеми, да се приеме и план за погасявано им, който да включва необходимостта от съответното ежегодно увеличаване на данъците и сега да не се занимаваме с това. Това не е направено, следователно не е необходимо.

Като важна причина се посочва факта, че „от няколко години е налице дефицит в План-сметката по чл. 66 от ЗМДТ“. В ал. 4. на същия член, законодателят е предвидил такава възможност и е посочил различни начини за финансиране на разходната й част. Няма нужда от вдигане на данъци.

В мотивите се посочва, че чрез повишаването на данъците ще се „балансира бюджета“ и ще се „покрият част от посочените разходи“. Очевидно е, че има различни начини за балансирането – други приходоизточници и/или оптимизиране на разходите.

В заключение, може да се направи извода, че тежестта на мотивите не съответства на значителното увеличаване на двата данъка. Ако е обратно, то трябвало е още предишния общински съвет да вземе решение през миналата година или например през септември тази година. Такова сериозно решение не бива да се взема на последната за годината сесия на общинския съвет."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    21
    Русчуклия
    До 5 -а /Ъ/ клас : "Нещастни Волуяко! О, клети Лебърнишко!" /В.Драшкович/ Трагедия и безмислие е че си най- плиткоумен! Синът на г-н Кунчев НИКОГА не е живял в чужбина !Сигурно си коленичил с изваден език пред шефката !
  • 7
    20
    русенец
    Другари, никой не забеляза, че" Друга причина е разкриването на „916 щатни и нещатни броя персонал“. Бах мааму! Колко калабалък е на общинска заплата в един няма и 50 000 градец? Тъпчото искал 7 заместник кметове. Че то кметътг на Ню Йорк няма толкова заместници!
  • 3
    19
    евроатлантиците
    не се оплаквайте и нашите данъци ще отидат по предназначение като тези в Германия! „В Германия ще вдигат данъците за гражданите, за да има повече пари за Украйна„ https://glasove.com/ikonomika/v-germaniya-shte-vdigat-danatsite-za-grazhdanite-za-da-ima-poveche-pari-za-ukrayna
  • 5
    18
    що ревете
    да бяхте отишли до урните и там да кажете какво и как
  • 6
    17
    Izbiratel
    Добре бе, тоя свинчо пенчов, що не каза че ще вдига данъците преди изборите. Трябва да има закон, 2 години след всякакви избори да не се вдигат никакви данъци. Като няма пари общината съкратете персонал, спрете да принтирате диплянки за 2 реда текст, нека всичко да стане електронно! Ще се окаже че после пари ще останат дори.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари