Мистерия край Провадия: Как вековен цер е оцелял цели 170 години

0
Всички дървета около защитения вече цер в горското стопанство са били изсечени
Всички дървета около защитения вече цер в горското стопанство са били изсечени Снимка: btvnovinite.bg

Всички дървета около защитения вече цер в горското стопанство са били изсечени

До момента в България официално защитени са 2193 дървета. Тенденцията е през последните години броят на регистрираните вековни растения да намалява.

Статистиката показва, че през 2020 г. институциите не са обявили нито едно дърво за пазено от закона, а през 2019 г. с такъв статут са се сдобили девет вековни дървета.

Най-старото е Гранитският дъб в старозагорското село Гранит. Той е на цели 1676 години. А последното защитено за 2021 г. е цер на около 170 години, в местността Папаз чешма край Провадия, информира bTV.

Церът е открит наскоро случайно от служители на горското стопанство в Провадия. Висок е 25 метра, а обиколката на ствола му е малко над 3 метра и 70 сантиметра.

Предполага се, че дървото се появява тук в тази местност около 30 години преди Освобождението на България.

Семенно. Това означава, че то е поникнало от жълъд. Станало си е фиданчица и е израснало“, обяснява Ангелина Янева, заместник-директор на Горско стопанствоПровадия.

Церът се намира в горски район, където през годините многократно е извършвана сеч. Абсолютно всички останали дървета около него са издънкови, т.е. поне веднъж са били изсечени и от пъновете са израснали наново. Как дървото е оцеляло 170 години – остава мистерия.

Можем само да гадаем по каква причина това се е запазило, но за щастие го има“, казва Христина Манолова, заместник-директор на Горско стопанствоПровадия.

Благодарение или на късмет, или на добрата устойчивост, която е показало. Едни такива дървета, откривайки ги, са много ценни. Не само заради възрастта им, а заради това, което съхраняват като информация. А пък ако можеха да разказват, може би като свидетели на исторически събития щяха да ни разкажат много интересни неща“, допълва Ангелина Янева, заместник-директор на Горско стопанствоПровадия.

Районът около вековното дърво ще бъде облагороден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари