Миро от Русе, който вече ни събужда с "България сутрин"

13
Водещият признава, че с новата си роля ще има повече време и за малката си дъщеря и своята половинка - певицата Йоанна Драгнева
Водещият признава, че с новата си роля ще има повече време и за малката си дъщеря и своята половинка - певицата Йоанна Драгнева Снимка: Bulgaria ON AIR

Водещият признава, че с новата си роля ще има повече време и за малката си дъщеря и своята половинка - певицата Йоанна Драгнева

В 4:30 часа сутринта много от нас още спят блажено втория си сън, малко преди да звънне алармата и да развали всичко. Да, обаче има едни други хора, чийто работен ден започва тогава, когато мисълта за предстоящата закуска почти се слива със спомена за снощната вечеря.

Виждаме ги всяка делнична сутрин на малкия екран у дома, докато още влачим по пода сънливите си крака и се опитваме да отпием първата глътка кафе за деня.

Водещите на сутрешни блокове винаги будят възхищение у мен отвъд качеството си на журналисти. Задавам си непрекъснато един и същи въпрос - как стават всяка сутрин по тъмно, а на всичкото отгоре успяват и да са адекватни, когато разискват сложни политически и обществени казуси със събеседниците си.

Същия въпрос зададох и на Мирослав Димитров - новото лице на телевизия Bulgaria ON AIR и водещ на сутрешния блок "България сутрин", който очевидно знае тайната на безпроблемното ранно ставане, пише Маргарита Капитанска в Webcafe.

"Много ми е готино да лягам в осем. Лягането преди дванайсет прави чудеса. Не го вярвах досега, но тези няколко часа могат да ти дадат такъв заряд на следващия ден", разказва ми Мирослав бодро след края на работния ден.

С него си поговорихме за предизвикателствата на живото предаване, новото му амплоа и първата среща с телевизията. Защото сегашната му поява на телевизионния екран не може да се нарече дебют, нищо че той за първи път се сблъсква с професията на водещ в сутрешен блок.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Димитров е добре познат от предаването "Туризъм.БГ" на Българската национална телевизия, където споделя увлекателни разкази за едни от най-красивите кътчета на страната. Решението пътуванията да спрат да са работен ангажимент, а единствено начин за разпускане от динамичното ежедневие, взима лесно и без много драма.

Защото самият той приема живота като един постоянен растеж и знае, че е дошло време да предприеме следващата крачка и да покаже на зрителите още едно свое лице - на водещият на сутрешен блок, който ще бъде с тях в добри и не толкова добри сутрини, но който обещава винаги да им е полезен - с информация, хубава и задълбочена дискусия, лишена от типичната за повечето телевизии сензационност, и с показване на добрите примери, които ни заобикалят.

Самият той признава, че с новата си роля ще има повече време и за малката си дъщеря и своята половинка - певицата Йоанна Драгнева.

По думите на Мирослав първата му седмица като водещ на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR минава относително спокойно. Естествено, не липсва притеснението, но благодарение на екипа, който работи с него, и предварителната подготовка, на третия ден вече се чувства в свои води.

За да бъдат сигурни, че предаването ще мине гладко, както и че самият Миро ще бъде спокоен, в началото всяка негова реплика е разписана. Но Димитров бързо се отпуска и се впуска в приключението, което се нарича сутрешен блок.

"Смело мога да твърдя, че вече доста спокойно вървят нещата и тази треска в началото се уталожи. Те (бел. ред. екипът) знаят стила ми, аз съм по-спокоен. Стремя се да предразположа събеседника, така че да проведем откровен разговор, който да бъде наистина полезен за аудиторията. Вече съм си в свои води", обяснява новият водещ.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Любопитството е част от природата му и точно заради това се радва, че с новата работа може да се впуска в разнообразни теми, въпреки че не всяка го държи в комфортната му зона.

Политическите теми отправят на Мирослав ежедневно предизвикателство, но той е спокоен, защото колегите много му помагат да навлезе бързо в материята и зад него освен опитни продуценти, стоят и безкомпромисни политически репортери от Новините ON AIR, които са на разположение 24/7 да се включат с помощ, анализ на обстановката или с най-горещата новина на живо в блока.

И точно това го изненадва приятно - отношението на всички е приятелско, което допринася за бързия синхрон помежду им.

Преди да стигне до тази важна точка в живота си, водещият преминава през няколко професии. Като малък мечтае да стане военен пилот като баща си, а по-късно - лекар, за да помага.

"Знаех, че трябва да правя нещо за хората. Такава ми е настройката по принцип. Като някаква житейска мисия. Имам чувството, че привличам такъв тип хора, на които мога да им ударя рамо. Това понякога ме изморява, но винаги гледам да подам ръка, да свързвам хората помежду им. Вътрешната ми енергия е такава. Може би в онези години съм го тълкувал като лекар - да правя нещо добро", разказва Мирослав.

Тази негова мечта обаче се прекършва, когато става свидетел на тежка катастрофа. По това време в средното училище в родния си град Русе засилено изучава биология и химия с цел да стане медик. Видяното на пътя обаче му повлиява и Димитров решава рязко да смени посоката. В тийнейджърските си години вече пише стихове и свири на китара и така се появява идеята да кандидатства в НАТФИЗ.

Приемат го, но не завършва. Житейските предизвикателства го поставят пред избор, който го отделя от театралната сцена и го изпраща в телевизията като един от водещите на предаването "Лесни пари". И така пътят му към малкия екран се отваря - става част от екипите на "Стани богат", "Столът" и "На кафе".

Но явно резките завои в живота на Мирослав са нещо обичайно в онези години, защото след време отново решава да смени професионалното си поприще. Започва работа като криейтив директор в голяма IT компания и следващите 10 години посвещава на корпоративния бизнес.

Очевидно обаче това не е бил основният му път.

"Лека-полека едно гласче отвътре ми каза, че съм супер затворен. Някак си си го пожелах и се появи кастинг в БНТ за водещ. Така се върнах обратно на екран", разказва ми Мирослав.

Въпреки че никога не е мечтал да стане телевизионен водещ, това сякаш му идва естествено, отвътре. Той предполага, че се дължи на желанието му да говори на хората и да им помага чрез думите - "Сигурно ми е в ДНК-то", заключва Димитров със смях. Затова може би обича да е в големи компании, където се чувства изключително комфортно.

Ако можеше отново да избира професията си, Мирослав пак би се спрял на телевизията, но по думите му би се ориентирал към нея по-рано от сега. В никакъв случай обаче не съжалява за останалия опит, придобит на другите работни места.

"Всичко, което ти се случва, те обогатява, провокира те. Понякога те боли, понякога ти е много приятно и весело и нека не забравяме, че хората използват критично малък процент от способностите си", обобщава с няколко думи житейския си път водещият.

Сега обаче освен новото предизвикателство, с което се впуска в ефира на Bulgaria ON AIR, Мирослав Димитров е решил да сбъдне друго свое желание - да стане режисьор. За целта се записва да учи в Нов български университет и искрено се вълнува от случващото се.

И въпреки че в онези години е трябвало да вземе нелекото решение да се раздели с възможността за актьорска кариера, то сега е твърдо убеден, че един ден ще стигне до режисьорския пулт.

Преди това да се случи, на Мирослав му предстоят още много ранни ставания и срещи от студиото на любимото му място - телевизията. И той е повече от готов за това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Колкото по-стара снимка качиш, толкова по-млад изглеждаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук