Министерство на правосъдието: Въпросът за Руската църква не е в компетентността на Агенцията по вписванията

0
Министерството на правосъдието също не е компетентно по казуса
Министерството на правосъдието също не е компетентно по казуса Снимка: Lex.bg

Министерството на правосъдието също не е компетентно по казуса

Установяването на собствеността върху храма „Св. Николай Чудотворец“ в София изисква задълбочена проверка, анализ на нормативна уредба и документи, находящи се и извън Агенция по вписванията (Държавен архив, Столична община и др.), съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. В този смисъл въпросът за собствеността ѝ не е в компетентността на Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията.

След извършена проверка в Служба по вписванията - София е установено, че в Книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан констативен нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация. Видно от съдържанието на посочения констативен нотариален акт, той е съставен по молба на посланика на Руската федерация въз основа на крепостен акт № 11 от 07.11.1898 г., обясниха от правосъдното министерство.

Крепостният акт не е публично достъпен, не се съхранява в архивите на Агенцията по вписванията, тъй като съгласно Закона за националния архивен фонд, Закона за съдебната власт, Наредбата за реда за организирането, обработването, експертизата, съхраняването и използването на документите в учрежденските архиви на държавните и общинските институции и правилник за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища, след изтичане на срок от 100 години регистрите за гражданско и имотно състояние подлежат на предаване и държавно съхранение в отдел „Териториален архив – София. В нотариалния акт не е описано да са представени документи и доказателства по отношение на строителството и правоприемството между Руското царско дипломатическо агентство и Посолството на Руската федерация.

В отговор на запитване на БТА от Агенцията по вписванията обясниха, че видно от съдържанието, посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийския районен съд, на основание приложените към молбата на посланика на Посолството на Руската федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на църквата „Св. Николай Чудотворец" и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство.

Храмът беше затворен след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. Вчера патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще извършват богослуженията в храма. В понеделник от пресслужбата на кабинета съобщиха, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари