Министърът на здравеопазването не вярва на бургарски медици,че имат ниски заплати

0
Министърът каза още, че от 1 август са увеличени цените по всички клинични пътеки с 10 %, като ресурсът, който ще влезе във всички лечебни заведения, е изключително висок
Министърът каза още, че от 1 август са увеличени цените по всички клинични пътеки с 10 %, като ресурсът, който ще влезе във всички лечебни заведения, е изключително висок Снимка: Gramofona

От ниски заплати и липса на достатъчно кадри се оплакаха бургаски медици на здравния министър Костадин Ангелов, който днес е на посещение в Бургас

Те се срещнаха с него пред УМБАЛ-Бургас. Медицинската сестра Мария Николова, синдикален лидер от УМБАЛ-Бургас, му зададе въпроси знае ли какъв процент от работещите в болниците са пенсионери и колко от медиците работя на по 2-3 места и как би се справил с кадровата кризи, съобщава Gramofona.com.

„Кадровата криза не само в Бургас, а и в почти всички болници в страната е една и съща… Системата се крепи благодарение на желанието на хората да работят в тази система. Този проблем е много труден. Това, което е направено на територията на Бургас и с което считам, че проблемът ще бъде решен, е завишеният прием на медицински сестри във Факултета по обществено здраве за обучението им тук“, отговори Ангелов.

Министърът подчерта, че е необходимо да се намери механизъм, по който сестрите да отиват в болниците с най-голям недостиг на персонал. Но този проблем не може да се реши от днес за утре. Той изисква много целенасочена политика, която да даде бързи резултати.

На въпрос по какъв начин министърът би съдействал стартовата заплата на медицинските страни да бъде две минимални работни заплати и да е еднаква за цялата страна, Ангелов заяви:

„Когато говорим за еднаква заплата за всички медицински сестри или лекари в цялата страна, веднага се отваря темата за справедливостта и за възможността за вземане на мениджърско решение за всеки екип в болницата. Ако говорим специално за Бургас и за УМБАЛ, то основната заплата на сестрите е 800 лв. Допълнителните материални стимулирания са в зависимост от нивото на натовареност и от спецификата на съответното звено, в което работи сестрата… От разговора, който водих с медицинските сестри в болницата, няма такава, която да получава по-малко от 1000 лв. и нагоре като чисто възнаграждение“.

Министърът каза още, че от 1 август са увеличени цените по всички клинични пътеки с 10 %, като ресурсът, който ще влезе във всички лечебни заведения, е изключително висок. Парите ще бъдат само за увеличаване на трудовите възнаграждения на всички, работещи в системата.

Ангелов съобщи и че до края на годината ще стартира строителството на Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас. Ще бъде увеличен и броят на линейките, които в момента са 5 в Бургас. Относно искането за увеличаване на персонала на ЦСМП-Бургас, поставено от председателя на синдиката Климентин Милчев, министърът коментира, че досега не е информиран за проблем с недостатъчно хора в спешната помощ. Ако това се случи, ще се търсят решения.

Министърът на здравеопазването отговори лаконично с „Не“ на два въпроса на медицинската сестра Дияна Стоянова, работеща при общопрактикуващ лекар. Те бяха редно ли е да не бъде регламентирано плащането на работника в индивидуалната практика, а лекарят сам да го определя по свое усмотрение. И дали е редно немедицински лица да обслужват по 2000 пациенти, или да има само лекар в практиката.

Костадин Ангелов съобщи, че догодина ще се търси финансиране за практики на сестрите, от които ще могат да се възползват 30 000 медсестри на територията на страната. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари