Министър Лорер: За месец показахме, че нашата коалиция може да се справи с предизвикателствата

0
"Не мисля, че България дразни или ядосва Русия. Русия има своя геополитически интерес, България има своя национален интерес, който е много ясно изразен с членството ни в ЕС и НАТО", каза министърът
"Не мисля, че България дразни или ядосва Русия. Русия има своя геополитически интерес, България има своя национален интерес, който е много ясно изразен с членството ни в ЕС и НАТО", каза министърът Снимка: БНТ, стоп кадър

Лорер не вярва, че газопотокът към Европа ще спре, но правителството преговаря с партньорите в Каспийския басейн и с доставчици на втечнен газ

"Заявихме нашата стратегия много ясно - Министерският съвет е този, който определя външната политика на България. Кирил Петков за една седмица присъства в българския парламент мисля, че повече от всички визити на предишния министър-председател, взети заедно, за да може да обсъжда с НС българската стратегия относно кризата". Така министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира в "Панорама" по БНТ нарастващото напрежение между НАТО и Русия.

"Не мисля, че България дразни или ядосва Русия. Русия има своя геополитически интерес, България има своя национален интерес, който е много ясно изразен с членството ни в ЕС и НАТО", смята той.

Лорер не вярва, че газопотокът към Европа ще спре, но правителството преговаря с партньорите в Каспийския басейн и с доставчици на втечнен газ, за да може да реагира при ескалация на напрежението.

"Нашето младо правителство на един месец наистина беше изправено пред множество кризи и енергийната е най-сериозната. Мисля, че в рамките на този месец показахме, че нашата четворна коалиция може да се справи с тези предизвикателства. Контролираме цената на тока за битовите потребители, помагаме на бизнесите и небитовите потребители, включително и общините", каза Даниел Лорер.

Заяви, че средносрочният план е общините да минат на дългосрочни договори, за да не страдат от промените на цената на тока, а мораториумът ще остане в действие толкова, колкото е необходимо.

"Бюджет 2022 е бюджет за икономически растеж на България. Най-после имаме амбиция за икономически растеж от 5%. Инвестира се в инфаструктурата, която изостава драстично от европейската, инвестира се и в хората", каза още министърът.

"Отвъд емоционалната реторика, мисля, че позициите ни с работодателите са много близки", коментира той.

"Работещи бедни" не съществува като правна дефиниция и не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, заяви министърът. Подчерта, че и 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС.

По отношение на съвместното правителствено заседание на България и Северна Македония Лорер коментира, че само в рамките на един работен ден са открили много общи полета, в които двете страни да работят заедно - инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, турооператори, съвместни културни календари и дори уроци по история.

Даниел Лорер определи новото правителство като енергично, с конкретни поставени цели.

"Радвам се да споделя, че по темата борба с корупцията и справедливостта вече се вижда първият плод - г-н Цацаров вече не е начело на Антикорупционната комисия", заяви министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    До министър Лорер
    Уважаемият минстър Лорер да прочете статията под него в Дунав Мост.Тук не е Тел Авив.Все пак е студено
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари