Министър Денков: Ако директорът не сформира екипи за тестването, децата остават в дистанционно обучение

1
Той е в пълното си право да каже, че не може да осигури тези екипи, обясни акад. Денков
Той е в пълното си право да каже, че не може да осигури тези екипи, обясни акад. Денков Снимка: БГНЕС

"Днес ще бъдат изпратени тестовете за София, а другите ги очакваме утре и до вторник до обяд ще бъдат в училищата."

Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в интервю за предаването „Тази неделя“ по bTV.

Подготвя се заповед, която е съвместна на министъра на здравеопазването и моя и в понеделник ще бъде издадена. В нея стъпка по стъпка се описва всичко. Тестването на децата навсякъде в развитите страни се извършва. Имаше два основни въпроса. Първият е какъв да бъде видът тестове. Родителите предпочетоха теста, при който нищо не влиза в устата на децата. Втори ят въпрос беше къде ще се правят тестовете. Ние имаме по-ниско обществено съзнание за отговорността, която носим към другите. Решихме, че може да се направи общо усилие между родители и учители, при което да се направи тестването, всички да видят резултата и ако се установи дете, то да бъде отделено. Децата влизат с маска, сядат на чиновете в маска, минава родител или учител и някой от тях контактува с децата и пазят дисциплина. Много разчитам на родителите да помогнат да се извършат тези тестове, като за да влязат в училището, родителите трябва да имат зелен сертификат“, посочи Денков.

Ние като общество не успяхме да се справим и през лятото, и през есента, за това, което идваше. В част от развитите страни децата са ваксинирани над 60%. Ние се намираме в друга ситуация заради недоверието в медицината. Опасението от близалките е в родителите и Министерство на здравеопазването трябваше да измисли вариант, който да е приемлив за тях“, заяви акад. Денков.

Това е общо усилие. В заповедта с насоките ясно е записано, че тестването се прави от екипи. Ако не може да се включат родителите и няма как да се направи, децата трябва да останат вкъщи. Директорът е този, който трябва да сформира екипите, но той е в пълното си право да каже. Че не може да осигури тези екипи. Тогава остават децата в дистанционно обучение в електронна среда. Нека да видим какво ще се случи тази седмица. Няма съмнение, че ще е трудно. Които могат, ще се организират и ще влязат в училище. Които не могат, ще си останат в електронна среда“, заяви министърът.

Алгоритъмът при положителни случаи е това, което и сега се правеше. По отношение на отпадъците от тестването отрицателните тестове не са специален отпадък и се изхвърлят в боклука. Положителните тестове се събират в специални контейнери и отиват в РЗИ“, добави той.

Ще има заповед. Мисля, че всичко, което сме казали, се е случило. В заповедта ще пише, че когато едно дете е излязло по някакви причини от училище, за да се върне обратно, ще трябва да бъде тествано. Ако идва във вторник например за първи път, ще бъде тествано. В момента има различни мнения в обществото. Затова решихме, че когато 50% от родителите на деца в дадена паралелка или повече са за присъствено обучение, паралелката се отваря за обучение присъствено. Където има възможност за паралелно обучени, ще се прави“, посочи Денков.

По думите му родителите трябва да бъдат търпеливи и да помогнат на учителите.

Половината тестове вече са в училищната мрежа. Днес ще бъдат изпратени тестовете за София. Другите ги очакваме утре и те до вторник до обяд ще бъдат в училищата. Във вторник следобед ще пуснем една заповед всички екипи на базата на избраните родители, които ще вкарат децата, да бъдат обучени, за да бъдат подготвени и да съкратим преходния период. Ако продължаваме да отлагаме, губят децата. Говорим за над 200 000 деца. Опитвах се и по-рано да се случи, но ги нямаше тестовете“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари