Министър Ангелов: Няма никаква опасност за гражданите на Русе

4
Впечатлен съм от организацията в УМБАЛ "Канев"
Впечатлен съм от организацията в УМБАЛ "Канев"

„Няма никаква опасност за гражданите на град Русе, за жителите на област Русе, по отношение на ресурсната обезпеченост на болнични легла на цялата област, с кадри, лекари медицински сестри, санитари, с лични предпазни средства, с дезинфектанти, всички необходими мерки са предприети както от организационен характер, така и от колаборация между всички институции съвместно с областния управител, шефа на РЗИ, шефа на НЗОК, директорите на лечебни заведени, с които имах среща."

Това заяви пред медиите след посещението си в УМБАЛ "Канев" министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, цитиран от Бряг.

Той похвали и условията и медицинския състав в болницата в Бяла, като заяви, че е впечатлен от организацията от външния вид, от условията на работа, от битовите условия, от оборудването с медицинска техника и апаратура, от сестрите

"В УМБАЛКанев“ също съм впечатлен от организацията, от логистиката, която е създал изпълнителният директор, искам да ви кажа, че болницата полага всички усилия и в края на тази година ще има договор с Медицинския факултет в Бургас за медицинска болница за обучение на студенти, нещо, което е изключително полезно за цялата област Русе.

Към настоящият момент има разкрити 60 болнични легла, с възможност да станат 68, за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, които са разпределени в две отделни структури. Едната се намира 30 болнични легла в Инфекциозното отделение, ковид сектора, който е с още 30 легла.

В момента в Инфекциозното отделение лежат 21 болни, от които 18 са с ковид инфекция. 6 са доказани, пет са кислородо зависими доказани, и 7 чакат в изолатора. На територията на лечебното заведение няма недостиг на лекари и медицински сестри, има проблем с анестезиолозите, който е проблем за цялата страна.

По отношение на заплащането на медицинските сестри директорът ме увери, по данни от ТРЗ в няма медицинска сестра, която да получава чисто под 1000 лева. Основната заплата на медицинските сестри в болницата е 800 лева. Лечебното заведение има план за нейното поетапо вдигане до достигане на нивата в КТД. Но разликата се постига с допълнително материално стимулиране", каза още проф. Ангелов.

Той изкоментира и данните в дома за стари хора „Възраждане“: "Там имаше 84 положителни потребители и 9 персонал, към настоящия момент имаме 7 починали, 37 са излекувани, 6 излекуван персонал, трима от персонала са в домашна карантина. В момента в лечебни заведения имаме 13 пациента, от които 8 са в УМБАЛКанев“, 3 в "Медика" и 2 в белодробната болница."

По повод проверката на прокуратата в дома, министър Ангелов посочи, че всички ще бъдем запознати с резултатите, когато приключи проверката.

В програмата на здравния министър в Русе са включени посещение на "Медика", ГКПП "Дунав мост" и Центъра за спешна медицинска помощ. Предстои да се доставят още 6 линейки, като 5 от тях ще са за ЦСМП-Русе. Към началото на месец ноември очакваме да започнат строително монтажните работи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари