Милка Василева за регистраторката в болницата във Враца: Тя изпълнява задълженията си по протокол

2
"Проблемите в българското здравеопазване са много, но има и добри страни“, смята Милка Василева – председател на асоциацията на специалистите по здравни грижи
"Проблемите в българското здравеопазване са много, но има и добри страни“, смята Милка Василева – председател на асоциацията на специалистите по здравни грижи Снимка: bTV, стоп кадър

"При спешната помощ не трябва да се отчита броят на пациентите, а скоростта с която се извършва тя"

Това беше причината спешната помощ да бъде извадена от болниците, посочи в предаването „Тази сутрин“ по bTV д-р Спас Спасков – бивш директор на „Пирогов“.

Според председателят на асоциацията за закрила на пациентите Пламен Таушанов има много случаи, в които хората се оплакват от спешната помощ. „Много хора умират от лекарски грешки, голяма част от които са в спешното, там е и най-голямата агресия“, посочи той.

Според него между това има връзка, защото хората избухват.

„Не е необходимо да се правят генерални заключения от тази тежка трагедия. Проблемите в българското здравеопазване са много, но има и добри страни“, смята Милка Василева – председател на асоциацията на специалистите по здравни грижи.

„В момента всички са насочили вниманието срещу медицинската сестра, която има 3 месеца стаж. Действително тя не демонстрира качествата, които трябва да има един спешен медик, но в същото време е назначена на регистратура и изпълнява задълженията си по протокол“, обясни Милка Василева.

Тя припомни, че медицинската сестра е помогнала жената да бъде поставена на инвалиден стол и да се въведе в сградата.

„Трябва да попитаме каква е организацията в това спешно отделение и това вече не зависи от сестрата“, каза Василева.

Обикновено при толкова тежък случай организацията е такава, че пациентът постъпва в съответната зала, където да му се окаже помощ, заобикаляйки редовния път на регистрирането на пациента“, обясни и д-р Спас Спасков.

Като пример той даде детската противошокова зала в „Пирогов“, където има триажно звено, през което преминават всички пациенти, но има и директна врата към залата, така че пациентът да може да влезе направо в зала.

Според него проблемът в малките болници е, че няма голям поток от такива пациенти и затова понякога се възлагат такъв тип дейности на различни звена, а това може да доведе до пропуски в работата.

„Трябва да се изясни какво е състоянието на спешните центрове и да видим агенция „Медицински надзор“ какви проверки е извършила. До сега за спешната помощ се говореше само колко линейки да се купят, същността на проблема е друга и това не е медицинската сестра, а лечебното заведение“, отбеляза и Пламен Таушанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Мунчо селския
    Любимият лаф на шефа, тук си да работиш а не да мислиш.
  • 3
    1
    стенли
    Не е виновна сестрата е тъпите докторчета.Нали сте гледали Спешно отделение-кой излиза при спешен случай.....лекарите.Така че наказание да има за лекарите.Мързеливи дропльовци.Всеки ден бой...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари