Милен Балтов: Цената на горивото ще падне, ако спре помощта от 25 стотинки

0
Държавните разходи не трябва да се раздуват, не бива да се стимулира потреблението, счита проф. Балтов
Държавните разходи не трябва да се раздуват, не бива да се стимулира потреблението, счита проф. Балтов Снимка: БСУ

Държавните разходи не трябва да се раздуват, не бива да се стимулира потреблението, счита проф. Балтов

В условия на висока инфлация, държавата не бива да раздува разходите си безразборно. Стимулирането на потреблението е крайно грешен ход в опита да бъде овладяна. Това коментира пред БТА ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов във връзка с икономическата ситуация у нас и обсъжданията, свързани с бюджета за догодина.

“Моето мнение е, че в този момент държавните разходи не трябва да се раздуват. Не бива да се стимулира потреблението. Можем да дадем пример за това с 25-те стотинки за литър гориво, които държавата ни дава. С тези дребна на пръв поглед сума на практика виждаме как потреблението се стимулира, а в тази ситуация едва ли има търговец, който е готов да намали цената", счита проф. Балтов.

По думите му, ако въпросната отстъпка за гориво бъде премахната, със сигурност ще станем свидетели на обратното, тоест ще има по-ниско потребление. "Ако държавата реши да не дава тези 25 стотинки още днес, като с магическа пръчка цените на горивата могат да паднат след седмица", каза ректорът на БСУ.

"Инфлацията представлява раздуването на паричната маса най-общо казано и там се крие ключът за нейното преодоляване. Това е първият елемент. Когато сложим много пари на масата, инфлацията е факт. Вторият елемент е психологически – бизнесите и самите хора са настроени, че ще има покачване на цените. Третият елемент, който може да ограничи инфлацията, са лихвите. България обаче, при Валутен борд, не разполага с този инструмент. Тук всичко зависи от Европейската централна банка. В Турция например виждаме постоянно експерименти с лихвите, в резултат на които инфлацията постоянно се повишава".

Според проф. д-р Милен Балтов управляващите у нас, а и в Европа, трябва да преосмислят сериозно всички допълнителни харчове и още по-сериозно трупането на дългове в опит за овладяване на галопиращата инфлация.

След актуализация на бюджета депутатите решиха да има компенсация от 25 стотинки за литър от най-масовите горива от 1 юли 2022 година, като мярката ще важи до 31 декември тази година, след като бяха отпуснати още 38 000 000 лева. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари