Миграцията на щъркелите се превърна в събитие на българското Черноморие

0
Над България минава най-големият миграционен поток
Над България минава най-големият миграционен поток Снимка: Фейсбук

Уникално явление заснеха хората на българското море

Миграцията на щъркелите се трансформира в събитие на българското Черноморие. Туристите, които се любуват на последните дни на август, станаха очевидци на подготовката и тръгването на птиците на юг. Много от тях одобриха това събитие с усмивки и се радваха, защото единствено на избрани места в България може да се види по какъв начин птиците се събират на огромни ята, с цел да се подготвят за дълъг полет.

Хиляди щъркели всяка година идват в България, с цел да гнездят и отглеждат потомството си, а в края на лятото отлитат за Африка. Над България минава най-големият миграционен поток. Тук се събират птиците от източната миграционна популация и образуват големи ята, които почиват и набират сили на няколко места по Българското Черноморие. Белият щъркел носи разнообразна символика при другите нации, които са водили взаимен живот с него в протежение на епохи. Приема се, че носи фамилен уют и благополучие за дома, над който гнезди. Символ е на плодородието и родителските грижи.

Щъркелът е див звяр, като главната му плячка са дребни гризачи, които са вредители по полските култури. Счита се, че оказва директно влияние върху обезпечаването на храната за хората. Щъркелът е птицата, която за българите символизира идването на пролетта. Обичаят на носенето на мартеници е също обвързван с белия щъркел. Който види щъркел, би трябвало да смъкна мартеницата от гърдите си, да я остави под камък или завърже на разцъфнало стръкче.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари