МФВ препоръча връщането на прогресивния данък в България

1
В България неравенството между бедни и богати е най-голямо, каза ръководителят на мисията Жан Франсоа Дофен
В България неравенството между бедни и богати е най-голямо, каза ръководителят на мисията Жан Франсоа Дофен Видео: NOVA

В България неравенството между бедни и богати е най-голямо, каза ръководителят на мисията Жан Франсоа Дофен

България да въведе прогресивно облагане на доходите. Такава препоръка се прави в доклада на Международния валутен фонд. От там посочват, че плоският данък не стопява социалните неравенства и не стимулира икономиката. От МВФ препоръчаха още свиване на бюджетния дефицит с 1%, а максималният осигурителен праг да отпадне. От Фонда смятат също, че трябва да бъдат направени и промени в пенсионната система, предаде NOVA.

В България от много години има плосък данък и през годините това имаше смисъл. Това, което вече наблюдаваме, е, че имаме нужда от повече приходи за инвестиране в инфраструктура, образование и здравеопазване. В същото време в България неравенството между бедни и богати е най-голямо и фискалните политики играят най-малка роля в преразпределянето на приходите. Виждаме, че фискалните политики имат възможност да помогнат да се стесни празнината между най-бедните и най-богатите и това може да се случи чрез прогресивното облагане”, заяви Жан Франсоа Дофен, ръководител на мисията на МВФ в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    dgd
    Публична тайна е, че България е фалирала отдавна. Кръвопреливането под формата на най-различни европроекти излизаше сравнително евтино, защото ние сме един затънтен кенеф. Работата е там, че в момента всяко евро е нужно на Украйна. Тоя чичага идва да каже да намерим начин да се оправяме сами (т.е. да го духаме) и няма по естествено решение от вдигане на данъците. Следващите години ще има още по-брутални разправии между икономическите групировки; музиката свири, столовете (демек парите) намаляват година след година, а те не стигат за танцуващите. Ако е останало още нещо за нарязване на скрап от бай Тошево време може и да вържем положението за година - две.
  • 2
    3
    44
    Плоският данък изигра своята роля през годините но вече според мен е станал вреден за обикновения българин
  • 7
    2
    mischi
    Не е популизъм, навсякъде по света е така. И не всички богаташи укриват данъци, има и нормални хора. А данъчните трикове, използувани най-често са дарения за СОС-детски селища, благотворителни организации за нуждаещи се хора и животни (не както в България - даренията за безстопанствени животни не могат да се приспадат от данъчната основа), дарения за културни институти и хора на изкуството. От това обществото само печели, а алчните политици не могат да откраднат дарените пари!
  • -3
    1
    Аз
    Популизъм. Най-богатите имат опитни юристи и счетоводители и използват легалните данъчни трикове за да не плащат големи данъци. Прогресивния данък няма да намали социалното неравенство, а ще удари работещите на трудов договор с по-високи заплати. Това е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари