Международен цирков фестивал с турне в няколко града, сред които и Русе

3
Цирковият фестивал е уникално културно събитие, където си дават среща различни школи, артисти и течения
Цирковият фестивал е уникално културно събитие, където си дават среща различни школи, артисти и течения Снимка: Alamy

Цирковият фестивал е уникално културно събитие, където си дават среща различни школи, артисти и течения

Първият в България международен цирков фестивал ще се състои от 28 септември до 1 октомври в зала 1 на НДК, съобщават организаторите от Golden Horse Production. По думите им събитието "Златен кон“ ознаменува 125-годишнината на българския цирк и чертае нови перспективи в родното цирково изкуство, съобщава БТА.

С част от програмата на "Златен кон" ще се осъществи турне в няколко града, сред които Пловдив и Русе.

Международен <strong class='keys'>фестивал</strong> ознаменува 125-годишнината на българския <strong class='keys'>цирк</strong>

"По своята същност цирковият фестивал е уникално културно събитие, състезание, където си дават среща различни школи, артисти и течения, и трамплин за откриване на нови таланти", посочва Венета Стефанова, директор на Golden Horse Production и продуцент на събитието. "Златен кон" има мащабен замисъл и е призван да бъде кулминация на международния културен обмен, както и барометър за постиженията на родното цирково изкуство в световен план. Освен първи в България, това е и единственият международен цирков фестивал на Балканския полуостров", каза още тя.

По думите й под светлината на прожекторите зрителите ще могат да се насладят на изумителното майсторство на циркови артисти от цял свят. Предвиждат се две състезателни програми и гала шоу на наградените циркови номера. Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света, като - Международния цирков фестивал в Монте Карло, и едни от най- престижните циркове - Цирк Де Солей, цирк Никулин и други. Председател на жури комисията е треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева.

В програмата е включен и първият културен форум, посветен на цирковото изкуство, с участието на международни лектори. Сред тях са главният кастинг директор на Цирк дю Солей, директорът на Унгарския национален цирк, основателят на Международния цирков фестивал в Жирона, Испания и други, които са част от журито и специалните гости на фестивала.

Циркът в България е създаден през 1897 година от Петър Панайотов, припомнят организаторите. За своята 125-годишна история българският цирк се наложи като един от световните лидери и доминираше в някои от цирковите жанрове като акробатика на дъска, руска люлка, въздушна гимнастика, илюзии и др. Имената на Мистър Сенко, Лазар Добрич, братя Панови, трупите "Силаги", "Бойчанови“, "Дукови“, "Балкански“, "Ковачеви“, "Кехайови“ и "Стефани“ са пример за професионално изградени номера, получили признание на многобройните циркови фестивали, гала спектакли и водещи циркове по света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари