Международен фестивал на пясъчни скулптури в Русе

0

В периода 9-20 юни в Русе ще се проведе първото издание на Международен фестивал на пясъчни скулптури ,Русе‘ 2015. Събитието се организира от Община Русе и Общинска Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Темата на фестивала е „КИНО“, свързана с първата кинопрожекция в България, която се е състояла в Русе и е една от онези 121 премиери, които го славят като град - новатор, град на първите неща. През 2015 година Седмото изкуство става на 120 години. На 28 декември 1895 г. в „Гран кафе" в Париж братята Люмиер организират първата публична демонстрация на „движещи се фотографии” с помощта на кинематограф. Този ден се смята за рождена дата на Седмото изкуство и се отбелязва като Международен ден на киното. Само след година и два месеца братята Огюст и Луи-Жан Люмиер правят първата кинопрожекция у нас, на 27 февруари 1897 година в бирарията на богатия търговец Марин Чолаков на улица „Княжеска” в Русе (в наши дни – сградата на „Кралска закуска“).

613 тона пясък вече са на площадката на Международен фестивал на пясъчни скулптури, Русе' 2015., на кея в Русе. От 1 юни 2015 г. на терена работи екип технически асистенти на скулпторите, които по специална технология изграждат пясъчни пирамиди с височина 2,5м. В екипа с техника и работници участват общинските предприятия "Русе арт", "Паркстрой" и "Комунални дейности". Консултанти на фестивала са скулпторите Руслан Коровков от Русия, познат на публиката в Русе от участието си във фестивала на ледени фигури РУСЕ АЙС ФЕСТ през декември 2014г. и скулпторът Ирина Тафлевская от Украйна. И двамата са творци с международна известност, носители на многобройни призови награди от конкурси и скулптурни симпозиуми в Европа, Азия и САЩ. Много от техните творби се намират в частни колекции в България, Русия, Германия, Швейцария, Великобритания, Израел, САЩ и др.

Международен фестивал на пясъчни скулптури ,Русе‘ 2015 ще бъде открит официално на 09.06.2015 г. от кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, който ще даде и символичния старт на състезанието по пясъчно скулптуриране. Във фестивала ще участват  10  скулптори от 6 държави (България, Русия, Япония, Чехия, Литва, Латвия, Украйна), които ще премерят творческо вдъхновение и умения на тема „КИНО“. Ще бъдат изградени 10 скулптури , всяка с височина 2 м и основа с размер 3м/3м. Публиката ще има възможност да наблюдава всеки момент от състезанието по скулптуриране и работата на артистите. В композицията се очаква да видим известни персонажи от филми – Индиана Джоунс, Мерилин Минро, Прометей, Тарас Булба, Бодигард, Чарли Чаплин и хлапето, Мария Антоанета, Уди Алън, Черна котка, бял котарак и естествено – първата кинолента. На пясъчния фестивал в Русе ще работят едни от най-добрите майстори в света на пясъчни произведения на изкуството. Гостът от Япония, Кацухико Чаен е признат от международната гилдия на скулпторите за световен шампион по пясъчно скулптуриране. Той е собственик на най-големия в света фестивал на пясъчни фигури в Япония.

В състезанието по пясъчно скулптуриране ще участва Даниел Кънчев, скулптор от гр.Русе. Преподавател в ПГАСГ „Пеньо Пенев“ и творец. Неговата деликатност често застава на пътя на славата, която заслужава. Както за безспорния си талант, за десетките национални и международни отличия, така и за безрезервната всеотдайност към културно-историческото наследство на родния град. Малцина знаят, че е участвал във възстановяването на емблематичните паметници и скулптурни композиции в Русе, не само безвъзмездно, но често влагайки и лични средства.

На 9.06.2015. от 11 часа в Кръгла зала на Община Русе представители на медиите ще имат първа среща с участниците във фестивала на специална пресконференция на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов и организационния екип на фестивала.

Международен фестивал на пясъчни скулптури ,Русе‘2015. има разнообразна съпътстваща музикално-сценична програма (вижте флайера) и фейсбук страница https://www.facebook.com/rusesandfest, където ежедневно се отразява напредъка на подготовката и новини за участниците в събитието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари