Метрото може да поеме 1 милион души в случай на военна опасност

0
Метрото разполага със собствена вентилационна и електрическа система, както и със санитарни възли и питейна вода за такива ситуации
Метрото разполага със собствена вентилационна и електрическа система, както и със санитарни възли и питейна вода за такива ситуации Снимка: БГНЕС

Метрото разполага със собствена вентилационна и електрическа система, както и със санитарни възли и питейна вода за такива ситуации

Общата площ на метростанциите, които могат да се използват от гражданите при нужда, е 145 хиляди квадратни метра, метростанциите, заедно с тунелите могат да поемат близо един милион души в критичен момент. Това посочи Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столичната община в направление „Финанси и здравеопазване“, който представи информация пред Столичния общински съвет (СОС) относно дейността за опазване на сигурността и обществения ред в столицата, както и за предприетите мерки за подобряването им през настоящата година.

Барбалов посочи, че метрото разполага със собствена вентилационна и електрическа система, както и със санитарни възли и водопроводна и питейна вода за такива ситуации. „Всичко се поддържа в отлично състояние“, увери заместник-кметът.

Той отчете, че Столичната община е участвала в тестовете на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението на автоматизираните информационни мрежи. Освен това Столичната община поддържа автоматизирана система за радиационен мониторинг и ранно предупреждение на гражданите, като осигурява ежегодно обслужване на измервателните уреди, сочи докладът.

"В момента над сто служители на Столичната община всекидневно работят по посрещане и настаняване на бягащите от войната граждани на Украйна", информира Барбалов. Той отчете, че, съвместно с областния управител, е бил изграден координационен център на Централна гара, където вече работят и пунктове за издаване на временен статут, което улеснява украинските граждани.

В доклада се посочва, че, по идея на кмета Фандъкова, Столичната община е изградила и единствения в страната учебен полигон за обучение на служители на общински и държавни институции. Той включва модулни площадки за обучение и тренировки за височинно алпийско спасяване, изолиране и третиране на химически опасни вещества, реакция при пожар, наводнение и земетресение, обясни Барбалов. По думите му през изминалите години дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община е обучила над 4 400 ученици от столичните училища за реакция при кризи.

„Това е най-големият и оборудван действащ в страната полигон, на който децата могат да получат адекватна подготовка за реакция при криза“, каза заместник-кметът.

Дончо Барбалов поздрави медиците с техния професионален празник и посочи, че през изминалите две години всички ние сме разчитали на тях в борбата с пандемията от COVID-19. Той посочи, че Столичната община е успяла в периода на пандемията да организира най-мащабната кампания за ваксинация с екипите на общинските здравни заведения.

Днешното заседание на СОС е първото присъствено след две години пандемия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари