Методът “Хеър - Ниймайер” прави депутат със 718 гласа, друг, получил 7000, не влиза. Защо?

2
Вотът от чужбина вече определя 8% от избраните
Вотът от чужбина вече определя 8% от избраните Снимка: БТА

Така преди 7 години Бат' Сали грабна мандат в Кюстендил и вдигна местните на протест

Сериозно разместване и изненади при преразпределението на мандатите донесе и този път методът “Хеър - Ниймайер”. Така партия може да вкара депутат от район, в който е получила под 1000 гласа, за разлика от друга, която има близо 7000 гласа, обяснява вестник 24 часа.

Такъв е случаят с Кърджали. Там четири от общо 5-те мандата, които излъчва този избирателен район, получава ДПС по неофициални данни. Окончателното разпределение на мандатите трябва да бъде обявено в четвъртък от ЦИК.

Втора по вот в Кърджали е коалицията ГЕРБ - СДС, за която са подадени 6934 гласа. Вместо тя да вземе петия мандат обаче, той отива при “Възраждане”, която има едва 718 гласа.

По метода на най-големия остатък, известен като “Хеър - Ниймайер”, броят на гласовете, получени от всяка партия, се разделя на квотата на Хеър. Така се получава цяло число и остатък.

Първо, всяка партия получава толкова мандати, колкото е цялото число. Останалите незаети мандати се разпределят, като първа такъв получава партията с най-голям остатък, втора - формацията със следващия по големина остатък и така до разпределяне на всички останали незаети мандати.

Заради метода на Хеър - Ниймайер за втори път тази година извън парламента остава бившата му председателка Цвета Караянчева от ГЕРБ. На 11 юли тя пак не влезе заради преразпределението на остатъците. Тогава мандатът отиде при “Има такъв народ”.

На вота на 4 април пък принципът на най-големия остатък прати мандата на коалицията “Изправи се! Мутри вън!” и депутат от Кърджали със 778 гласа стана режисьорът Максим Генчев.

През 2014 г. “Хеър - Ниймайер” направи депутат с 864 гласа Александър Методиев, известен като Бат' Сали, след като ДПС изненадващо получи мандат в Кюстендил. Местните протестираха бурно, но той остана народен представител.

Рекордът обаче се държи от бившата депутатка от ДПС Петя Раева, която влезе в парламента от Видин с 477 гласа през 2013 г.

Недостатъчната мобилизация плюс метода за изчисляване на мандатите пък лиши “Демократична България” от депутатско място от Велико Търново - знакова загуба, тъй като водач там бе лидерът Христо Иванов. Той избра града именно заради личната битка с водача на ДПС там Делян Пеевски, която безславно загуби. Всъщност след срива спрямо юлските избори, когато взе победи в столицата, сега ДБ няма пробив никъде. Иначе Христо Иванов ще бъде депутат, но от Пловдив. Извън Народното събрание обаче остава експертът по национална сигурност на коалицията Велизар Шаламанов.

И трите софийски многомандатни района бяха спечелени от “Продължаваме промяната”. Новата формация печели и в Монтана, Плевен, Велико Търново, Пловдив-град, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Русе.

ГЕРБ е първа сила в София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив-област, Видин, Враца, Ловеч, Габрово и Сливен.

Любопитен фаворит са посочили избирателите на ГЕРБ в Плевен - депутат оттам за първи път ще е младата шефка на агенцията за инвестиции

Десислава Трифонова, която през май беше уволнена от тогавашния министър на икономиката Кирил Петков.

Тя вдигна скандал, а той обясни, че откакто е на поста, няма привлечени инвестиции. Беше ѝ отредено третото място в листата на ГЕРБ-СДС. С 1949 преференции обаче Трифонова размести подредбата и се класира втора след водача Валери Лачовски.

ДПС има най-много гласове в Кърджали, Търговище, Разград, Шумен, Силистра.

БСП пък няма да има нито един депутат в 7 области - нещо, което никога не се е случвало в историята ѝ.

Рекордно висока тежест на гласовете от чужбина се изчислява тази есен. За първи път на 14 ноември зад граница бюлетина пуснаха над 228 000 избиратели. При гласували на вота общо около 2,7 млн. души това прави 8% дял на подадените извън страната бюлетини.

Предишният рекорд по избирателна активност зад граница бе на 4 април, когато до секциите извън страната отидоха 180 000.

“Българите, живеещи в чужбина, отбелязват обратна тенденция на тази, която има в страната - там активността се увеличава

Но за пореден път стана ясно, че сегашната система за обработка на изборните книжа от чужбина не е пригодена за толкова висок интерес и със сигурност това е един от проблемите, който ще обсъждаме в ЦИК, когато анализираме резултатите от проведените през тази година избори”, коментира зам.-председателят и говорител на комисията Цветозар Томов.

Цвета Караянчева: Вратите на офиса на ГЕРБ остават широко отворени. Не знам за “промяната”, но ние продължаваме

Приятели, както вече сигурно знаете, след преразпределението на мандатите ГЕРБ остава без представител от Кърджали. Макар да е отново втора политическа сила в региона. Следизборното судоку изпраща в парламента четирима представители на ДПС и един на “Възраждане” (със 700 гласа) - безспорно странна комбинация.

Така бившият председател на парламента Цвета Караянчева коментира изборните резултати във фейсбук.

Този резултат изглежда обезкуражаващ за тези от вас, които не жалиха сили в кампанията и не се уплашиха от заканите и репресиите на служебното правителство. Десетки наши симпатизанти бяха привиквани, предупреждавани, карани да подписват протоколи. Някои от тях реагираха остро и натискът само засили желанието им да се борят. Други се уплашиха и се отдръпнаха. На първите искам дълбоко да благодаря. За смелостта, за лоялността, за работата и усилията, които хвърлиха.

Чака ни тежка зима, висока инфлация, продължаваща пандемия, плашещи сметки за ток… Изобщо, “перфектна буря” от кризи. Ще трябва да се грижим едни за други, да се подкрепяме и да си вдъхваме сили, за да се справим. Най-вредното сега би било да унием, да се обезкуражим, да наведем глави, да се скрием.

Напротив, горе главите. Не е непременно необходимо да си в парламента, за да правиш политика. Но е необходимо да не си сам, да разчиташ на съмишленици и симпатизанти.

Бившата председателка на НС завършва посланието си с: Знаете къде можете да ме намерите. Вратите на офиса на ГЕРБ остават широко отворени. Не знам за “промяната”, но ние определено продължаваме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари