Метеоритен дъжд ще се изсипе над Земята идната седмица

2
Пикът на Геминидите ще настъпи на 14 декември
Пикът на Геминидите ще настъпи на 14 декември

Пикът на Геминидите ще настъпи на 14 декември

Геминиди е третият, последен от най-активните метеорни потоци през годината – след Квадрантиди и по-популярните Персеиди. Той се наблюдава от около 4 до 17 декември, когато Земята прекосява метеорни роеве, отделящи се от астероида 3200 Phaeton. Тази година максимумът на Геминиди ще настъпи на 14 декември около 21:00 ч. българско време (четвъртък вечерта), каза Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Около момента на максимума активността на потока е над 120 метеора за час, които могат да се видят при идеални условия за наблюдения – далеч от нощните светлини на градовете, в ясна и безлунна нощ, посочи той, предаде БТА.

На 14 декември вечерта Луната ще залезе за София в 18:03 ч. и затова няма да затруднява наблюденията, уточни Маркишки, който е автор на изданието „Гид на любителя астроном“ на Катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ.

Пенчо Маркишки

Радиантът на потока – областта от небето, от която видимо изглежда, че метеорите долитат, се намира в съзвездието Близнаци, близо до звездата Кастор. До около 02:00 ч. радиантът се издига все по-високо в небето, поради което дотогава условията за наблюдения на Геминиди принципно се подобряват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари