Meteo Balkans: Отново идва жега!

0
Очакваме силен вятър и сухо време
Очакваме силен вятър и сухо време

Очакваме силен вятър и сухо време

Отново ни очакват "горещи" дни. Според текущите данни към 24 и 25 октомври 2023 г. Балканският полуостров отново ще попада под мощен пренос на топъл въздух. Температурите отново ще надминат 30 градуса по Целзий. Очакваната обстановка, отново ще придобие фьонови характеристики, като се очакват силни ветрове и сравнително сухо време. Бъдете внимателни и за очаквани горски пожари, предупреждават метереолозите.

Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните склонове на планините вятърът е много силен. Възможни са материални щети над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Велико Търново, като там вятърът ще надмине 70-80 км. в час. Силни ветрове се очакват и над района на Видин.

Какво е фьон?

Фьон е топъл и сух вятър, който духа от планината към нейното подножие. Това е най-известният пример за местна атмосферна циркулация. Наблюдава се в много планински региони по целия свят. Вятърът в умерените ширини, където се намира и България, е от запад на изток, така че преобладаващият пренос е западен, но фьонът е топъл южен вятър, който в София се появява най-често откъм Витоша при пренос на въздушни маси от юг-югозапад.

След обяд от запад облачността ще се увеличи и привечер и през нощта срещу четвъртък на изолирани места в западната и централна половина от страната ще превали дъжд. Не са изключени и гръмотевични бури над Централна България, а в четвъртък и над Източна България. Очакваните максимални температури в сряда ще са между 28-33°С

Нищо чудно да пресрещнем ноември с температури от над 28-29 градуса по Целзий, прогнозира още Meteo Balkans.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари