Мерките срещу свинската чума удрят дребните производители и стопаните на село

0
Това е становището на инициативата “Зелени закони”, които обръщат внимание на възникналите проблеми
Това е становището на инициативата “Зелени закони”, които обръщат внимание на възникналите проблеми

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) се готви да приеме нови изисквания към животновъдите. Мерките се предлагат във връзка с Африканската чума по свинете, но докато ефективността им да ограничат заразата е спорна, те със сигурност ще представляват нова тежест за малките стопани.

Инициативата “Зелени закони” внесе становище, с което обръща внимание на несъразмерността на предлаганите мерки спрямо поставената цел в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните. Подобренията се предлагат във връзка с Африканска чума по свинете (АЧС). 

Според становището на "Зелени закони" новите изисквания към животновъдните обекти ще създадат прекомерно икономическо натоварване за собствениците на фамилни ферми, както и за стопаните, отглеждащи домашни свине за лично ползване. Последните едва ли ще имат възможност да възстановят традиционния си поминък, изграждайки по-добре своите лични стопанства, ако трябва да изпълнят в срок от 4 месеца новите изискванията в Наредбата.

Ето част от новите предложения за Наредбата:

Намалява се броят на отглежданите животни. За свине бройката се променя от пет на три, като изрично е упоменато, че животните трябва да бъдат предназначени само зa угояване. Това означава, че в личните стопанства няма да бъде допустимо отглеждането на свине майки за разплод и стопаните ще трябва да се снабдяват ежегодно с животни от фамилни или индустриални ферми. Всеизвестно е, че предпочитаните породи в индустриалните ферми са различни от тези, предпочитани от личните стопанства. Освен това, в личните стопанства нерядко се пазят по-стари породи с по-ниска икономическа ефективност. Ограничаването на отглеждането на свине майки за разплод на практика може да доведе до намаляване на специфичния генофонд и загуба на икономически по-неизгодните породи. Не е взето под внимание, че традиционният поминък в личните стопанства предполага отглеждане на животни и за следващия годишен период. Инициаторът на промените като че ли е възприел административно по-лесен подход, за сметка на собствениците на лични стопанства.

Само след четири месеца тези стопанства трябва да отговарят на повишени санитарни условия: осигуряване на определена площ, използване на определени съоръжения, интернат и материали, позволяващи почистване и дезинфекция, режим на влизане на лица с дезинфекция, обеззаразяване.

С измененията в наредбата изискванията за фамилните ферми застрашително ще се доближат до тези за индустриалните. В първите се отглеждат до 200 броя свине, а във вторите животните стигат до десетки хиляди.

И при фамилните, и при индустриалните ферми за свине се въвеждат на обособени места и/или съоръжения за съхранение на фуража, които трябва да са покрити и заградени, изграждане на филтър на всяка сграда за отглеждане на животните, изграждане на помещение или място на изхода, за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства, с необходимото оборудване. Въвеждат се отстояния за новоизграждащите се обекти, филтри на входа на всяка сграда за смяна на работно облекло, вани за измиване и дезинфекция, както и помещение или място на изхода, за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства, начините за съхранение на фуража и др.

Въвеждат се и нови ограничения за други видове животни в личните стопанства - за едри преживни животни (ЕПЖ) бройката е 2 с приплодите им до 12-месечна възраст. Това лишава стопаните от възможността да отгледат приплоди за угояване до 18-месечна възраст. За дребни преживни животни максималния брой е 10 с приплодите им до 9-месечна възраст.

Ако за свинете имаме ясно изразена епизоотична обстановка заради Африканската чума, то при останалите видове животни няма такава, а мерките се отнасят и за тях.

Ставаме свидетели на предложение, за което не е извършено предварително проучване за това доколко изпълними са предлаганите мерки. Стопанствата трябва да се приведат в изрядност по новите правила в 4-месечен срок от влизане в сила на Наредбата. Мерките са административно удобни и лесни за проследяване, но не са ефективни по отношение на стопаните и производителите. Тези мерки заличават разликите между фамилните и индустриалните ферми и могат да се окажат пагубни за личните стопанства.

Невъзможността да бъдат изпълнени част от мерките ще доведе до заличаване на личните стопанства и до корупционни практики, целящи преодоляване на контрола. Това ще е пореден удар срещу българското село, което обезлюдява с бързи темпове и ще доведе до още по-голям отлив на активното население.

Проектът “Граждани и експерти за прилагане на зелените закони„ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е чрез повишаване на ангажираността на гражданите с околната среда и участието им при формулирането на политики да постигнем балансирано развитие и устойчиво използване на природните ресурси. 

Това съобщение е създадено с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Сдружение за изследователски практики и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари