Меркел е категорична: Временното отваряне не е решение

0
Истински добри новини канцлерката явно няма, но поне е решила лично да споделя с хората тревожните заключения
Истински добри новини канцлерката явно няма, но поне е решила лично да споделя с хората тревожните заключения Снимка: Дойче Веле

Ще има ли временно разхлабване на мерките? Пред обществената телевизия ARD Ангела Меркел отговаря на този и други въпроси за пандемията, разкрива Дойче Веле

Ангела Меркел застана пред телевизионните камери, за да отговаря на въпроси - само 24 часа след срещата на върха за ваксинациите, проведена в канцлерството. След тази среща водещите фигури в политическия, научния и икономическия живот на Германия констатираха пред телевизионните камери, че темпото на ваксиниране срещу коронавирус в Германия няма бързо да се ускори. Основните причини са свързани с доставките на ваксини - производителите или не могат да доставят такива големи количества, или пък са обвързани с договори с други държави.

Това послание беше доста отрезвяващо, то показва нуждата от вчерашното интервю: на Меркел ѝ се налага да моли за търпение, или най-малкото - да демонстрира присъствие. Защото мнозина в тази страна посрещат с пълно недоумение правителствената политика в борбата срещу пандемията.

Обществото в Германия се нуждае от отговори

Въпросите са много. Например: защо в Израел, Великобритания и САЩ хората се ваксинират толкова по-бързо в сравнение с Европа и Германия? Сега Меркел им обяснява, че във Великобритания са дали извънредно разрешение за прилагането на ваксината на AstraZeneca, докато в Европа и този препарат беше подложен на обичайната, много детайлна процедура на проверка. "Това не беше грешка, ние зависим от доверието," заяви тя. Чували сме го и друг път от правителството. Защо обаче през миналата година преговорите на ЕС с фирмите производителки на ваксини вървяха доста по-бавно и очевидно неангажиращо, отколкото беше при другите купувачи? По този въпрос Меркел мълчи.

Колкото до сегашното положение в Германия, тя признава, че още не може да предложи ясен план за масовите ваксинации през идните месеци. Според канцлерката производителите са заявили, че работят на пълни обороти, но не могат да кажат кога точно какви количества ще доставят. По този повод един цитат от Меркел: "И между другото, ако преди година ме бяхте попитали кога ще получим първата ваксина, аз едва ли щях да ви обещая, че това ще стане толкова бързо."

Временното разхлабване на мерките не е решение

Ресктрициите на обществения живот в Германия в момента са тежки. Контактите между хората са ограничени, детските градини, училищата, ресторантите и кината са затворени, а това ужасно опъва нервите на мнозина. Някои наблюдатели мрачно предсказват, че ограниченията може да бъдат удължени даже до април. В своето телевизионно интервю Меркел не отправи по-окуражително послание. "Не ни върши никаква работа евентуалното решение да отворим за две седмици, след което отново да влезем в спиралата на растящите числа," аргументира се канцлерката. И припомни: Снижаващите се в момента числа показват, че мерките работят. "И въпреки това здравните служби все още не са поставили вируса под контрол."

Към всичко това се добавя и тревогата, която предизвикват новите щамове на вируса, за които стана ясно, че са много по-заразни. В този контекст Меркел похвали германците за дисциплината, която повечето от тях демонстрират. Страната е на прав път, казва тя, но предупреждава: "Единственият риск се крие в това, че мутациите от Великобритания и Южна Африка могат да ни изненадат неприятно - просто защото са много агресивни."

По време на пандемията Меркел се обръща лично към германците

Ангела Меркел е от онези политици, които по-скоро рядко влизат в пряк диалог с гражданите. Когато през 2015 година в Германия пристигнаха голям брой бежанци, тя на няколко пъти се изправи пред обществеността в телевизионни дискусии. Миналата година, по време на първия локдаун заради пандемията в края на март, Ангела Меркел излезе с едно телевизионно обръщение, което тогава направи силно впечатление. "Това е сериозно, приемете го насериозно!", призова тя хората в онзи момент. В последвалите месеци канцлерката многократно се изправяше пред избирателите - на пресконференциите след срещите си с министър-председателите на провинциите за мерките срещу пандемията.

През януари Ангела Меркел изненада журналистите, като почти без предупреждение се появи на редовния правителствен брифинг в Берлин. Сега пък даде интервю за Първа програма на германската обществена телевизия. Основното ѝ послание може да се формулира така: Моля всички хора в Германия още малко да стиснат зъби. Истински добри новини канцлерката явно няма, но поне е решила лично да споделя с хората тревожните заключения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук