Мека зима: "Ел Ниньо" ще държи температурите високи до април

6
Климатичният феномен беше забелязан миналия юли, като още тогава метеоролозите предупредиха за задаващи се рекордни температури
Климатичният феномен беше забелязан миналия юли, като още тогава метеоролозите предупредиха за задаващи се рекордни температури

Климатичният феномен беше забелязан миналия юли, като още тогава метеоролозите предупредиха за задаващи се рекордни температури

Продължаващото метеорологично явление "Ел Ниньо" ще продължи най-малко до април 2024 г., повишавайки обичайните температури за годината, която е на път да стане най-топлата в историята, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) в сряда.

Според агенцията има 90% вероятност естествено възникващото събитие да продължи през зимата в северното полукълбо.

Ел Ниньо е затопляне на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, което може да провокира екстремни метеорологични явления - от горски пожари до тропически циклони и продължителни суши. Феноменът вече предизвиква бедствия по целия свят, като се очаква да увеличи рисковете в нововъзникващите пазари, които са по-изложени на промени в цените на храните и енергията, съобщава Ройтерс, цитирана от "Дневник".

Климатичният феномен беше забелязан миналия юли, като още тогава метеоролозите предупредиха за задаващи се рекордни температури, наводнения и силни бури, особено в северното полукълбо.

Според Световната метеорологична организация 2023 г. е на път да се превърне в най-топлата година в историята. Предишната рекордна година беше 2016 г., също съпътствана от изключително силен Ел Ниньо и от въздействието на затоплянето, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Шарлатанин
    До вчера не кукуригахте ли, че Ел Ниньо ще донесе люта зима?
  • 8
    1
    Акция (в)зима
    Летни гуми ли чух...? :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари