Медицинските сестри ще могат да разкриват самостоятелни кабинети

3
Те ще имат право да извършват и манипулации в домашни условия при необходимост
Те ще имат право да извършват и манипулации в домашни условия при необходимост Видео: БНТ

Медицинските сестри и акушерките ще могат да разкриват самостоятелни кабинети

Те ще имат право да извършват и манипулации в домашни условия при необходимост. Промяната беше одобрена от здравна комисия в парламента, предава БНТ.

И сега медицински сестри посещават пациенти по домовете за различни манипулации.

Галя Миткова - медицинска сестра: Хората имат нужда от услуга вкъщи. Болницата си свършва работата, каквото може да си свърши като лечение, но следоперативният период, следболничната грижа е много важна.

Медицински сестри за домашно посещение в момента се намират трудно. Имало и сайтове, които предлагат мними специалисти. Очаква се проблемът да бъде решен, след като сестри, акушерки, фелдшери и рехабилитатори получат право да разкриват самостоятелни практики.

Милка Василева - председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи: "Те могат да намерят правилния специалист, който най-често по лекарско предписание ще направи нужната услуга. И ще получи здравен съвет, какъвто е най-добре да бъде от здравен специалист, а не от интернет".

Лекарският съюз подкрепя промяната. Но иска осъвременяване на наредбата, от която зависи какви манипулации могат да правят сестрите.

Д-р Иван Маждаров - председател на БЛС: За да регламентира нещата, които се допускат за извършване от сестрите без да нарушаваме правата или застрашаваме по някакъв начин пациентите.

Не е ясно кой ще финансира разкриването на практики по здравни грижи.

Милка Василева - председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи: Необходима е и една наредба от Министерството на здравеопазването - кой точно ще има право да открива такива практики. Защото съгласете се - един току-що завършил специалист по здравни грижи не е в състояние. Няма нужния професионален опит и компетенции да оказва домашни грижи.

Услугите на сестрите няма да се поемат от Здравната каса. Предстои депутатите да гласуват законодателните промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари