"Медицински надзор" започна проверка по случая с починалия пред болница мъж

0
Нямало как лекарите от болницата да напуснат работното си място, за да помогнат на мъжа
Нямало как лекарите от болницата да напуснат работното си място, за да помогнат на мъжа Видео: bTV

"Медицински надзор" започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред столичната Пета градска болница.

Близките на починалия мъж твърдят, че медиците не са му помогнали. Според директора на болницата именно те не са потърсили помощ. Остава въпросът - защо никой не се е намесил.

Това е най-голямата общинска болница. Има достатъчен брой компетентни лекари. Трябвало е човек от общинския център да му окаже помощ”, заяви Пламен Таушанов - БАЗП пред bTV. Според Кодекса на труда обаче никой няма право да напуска работното си място. Законът за Здравето гласи, че при спешен случай помощ се търси на тел. 112, или в най-близката болница.

Няма как лекарите от 5-та МБАЛ да напуснат работните си места и да излязат, било то и за няколко метра, но можеха да направят опит този пациент да бъде внесен в лечебното заведение”, обясни адвокат Мария Петрова. По закон санкции се предвиждат за всяко медицинско лице, което не е оказало спешна помощ, твърдят от здравното министерство. Дебатът трябва ли да излязат в подобни случаи лекарите и да помогнат или трябва да се изчакат спешните медици тече от години.

През 2015-а г. обаче мъж припадна пред болница „Пирогов”, а по-късно почина. Две години по-късно отново пред спешния институт мъж беше блъснат от лек автомобил. Наложи се да бъде извикана линейка на метри от болницата.   

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари