Медици извадиха 15-сантиметрова пръчка от мозъка на пациент

0
Уникална операция в УМБАЛ - Плевен спаси живота на 57-годишен мъж
Уникална операция в УМБАЛ - Плевен спаси живота на 57-годишен мъж Видео: Radoslav Hristov

Мъж на 57 г. със забита в главата 15-сантиметрова пръчка е спасен по чудо с уникална операция в университетската неврохирургия в Плевен.

Това съобщи пред медиите във вторник шефът на клиниката доц. д-р Йордан Панов, който е ръководил екипа при сложната 2-часова операция, пише 24 часа.

Преди 2 седмици късно вечерта мъжът на име Трифон се спънал и паднал върху бамбукова пръчка, с която прикрепяли цветя, в двора на къщата си в ловешко село. "Пръчката влиза в медиалния ъгъл на окото, покрай очния нерв тя пробива черепа, плъзга се покрай най-големия кръвоносен съд, хранещ мозъка, минава през слепоочния дял и ствола на мозъка и се забива в малкия мозък. Там са разкъсани големи кръвоносни съдове и кръвоизливът бързо нараства. Кухините на мозъка също се изпълват с кръв. Компютърна томография на главния мозък показа, че пръчката е проникнала 15 см в мозъка", обясни доц. Панов.

Той определи операцията като "спешна и импровизирана" заради уникалното като вид и степен нараняване, както и по дълбочина на проникване. Специалистите преценяват, че черепът трябва да се отвори незабавно отзад, за да се стигне до малкия мозък, откъдето да се отстранят съсиреците и да се спре кървенето.

"Важното бе да бъде освободена кухината, която е пряко свързана с центровете на дишането и сърдечната дейност. Бамбуковата пръчка бе извадена много внимателно през окото", описа доц. Панов. Заедно с него работили неврохирургът д-р Илия Вълков и анестезиологът д-р Любенова.

На другия ден пациентът, който постъпил в болницата в кома, дошъл в съзнание. "Подобрява се бързо - вече движи ръцете и краката си, опитва да ходи. Въпреки че пръчката е стояла около 7 ч забита в главата му, зрението на лявото му око е запазено", отчете доц. Панов. Според него досега специалистите не са имали подобен случай и той ще бъде представен на международна конференция наесен. Това е второ чудо за Трифон. Преди 5 г. той бил опериран от рак на ларинкса. Онкохирурзите му дали 6 месеца живот. Напук на лошата прогноза, той се въстановил напълно и дори започнал да работи.

Б.Р. Снимките се публикуват с изричното писмено съгласие на пациента и неговото семейство

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари