Мъжът, оказал първa помощ на Шумахер: Никога няма да забравя гледката

0
Стефан Бозон е ръководил екипа, който първи стига до мястото на инцидента
Стефан Бозон е ръководил екипа, който първи стига до мястото на инцидента

Пет години след ужасния инцидент в Мерибел, от който Михаел Шумахер все още се възстановява, един от хората, оказали му първа помощ, проговори пред немската агенция "Фокус", предава БТВ.

Стефан Бозон е ръководил спасителния екип, който на 29 декември 2013 г. получава сигнал за "падане с тежки последствия" на скиор в курорта Мерибел във френските Алпи.

"Шумахер имаше късмет от гледна точка на това, че хеликоптерът изобщо успя да стигне до мястото. То е трудно достъпно, наоколо има писти и наклонът не е малък. Никога няма да забравя гледката, както и камъкът, от който Михаел бе паднал. И този, в който се бе ударил.", разказа французинът.

"Разследването установи, че той и синът му са карали извън обозначения за скиорите периметър. И въпреки това последствията далеч нямаше да са толкова сериозни, ако в този ден, както и в предишния, имаше снеговалеж."

"Вместо това снегът върху камъните бе много тънък, едва ги бе покрил. Шумахер не е видял камъка от снега, но той не е бил достатъчно дебел, за да омекоти пък удара в него. Това е малшанс, но от друга страна - казвам отново, Михаел има огромен късмет, че хеликоптерът изобщо стигна до него и успя бързо да го откара в клиниката за животоспасяваща операция."

"Принципно от базата на хеликоптера в Куршевил до Мерибел се стига за минути, но специално това място е неудобно за достигане и кацане. Медиците от хеликоптера също имаха огромни трудности да окажат първа помощ и да транспортират Шумахер, пак заради мястото.", добавя Бозон.

"При пристигането ни на мястото, там вече имаше други хора - скиори, както и служители на ски пистата. Никой от хората, отговарящи за пистата, не носи вина. Михаел и синът му са били в зона, която не е обезопасена."

Запитан дали е бил търсен от близките на седемкратния световен шампион, за да не дава интервюто, Бозон отрича. Казва, че му е било трудно да говори по темата и не желае да го прави за в бъдеще.

"Одобрявам това, което прави семейството му. Той има нужда да бъде оставен на спокойствие, те също. Убеден съм, че това са били пет ужасно мъчни години.", коментира Бозон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари