Мъж спаси село и гора от пожар

2
Благодарение на бързата реакция на Иван пожарът е ограничен
Благодарение на бързата реакция на Иван пожарът е ограничен Видео: NOVA

Следва история за това как една разходка из природата завърши със спасяването на цяла гора, че и на едно село.

Герой в случката е Иван Белишки, който преди няколко вечери, докато вървял из пътеките над кюстендилското село Ломница, забелязал огромни пламъци. Веднага подал сигнал, но след това, вместо да чака някой да дойде, с решителни действия успял да пресече огъня и да свърши голяма част от работата на пожарникарите, разказва NOVA.

Всяка вечер Иван обичал да излиза на разходка из горските пътеки в граничната зона край село Ломница. Преди няколко дни пак се любувал на тихата природа, когато усетил мириса на дим. След миг видял пламъци и кълба дим.

Изкопах траншеа около 70 см , за да се предотвратя разпространението на пожара нагоре, тъй като  застрашава махала Радомирци. Къщите са на няколкостотин метра, а самата природа е суха, много бързо се разраства, след което се опитах да предотвратя разпространението на огъня по стволовете на дърветата, във височина. Ако се запалят короните, тогава става неконтролируемо. В началото се виждаше как целия склон гори”, разказва той.

Сам срещу огъня Иван на няколко пъти рискувал живота си, за да спаси гората.

Едното от дърветата, което гореше в основата, падна върху мене, малко си контузих главата и ръцете си обгорих с дърво, което се опитах да преместя. Имам няколко дребни изгаряния, но всичко ще се оправи. По принцип човек на първо място трябва да мисли и за собствената си безопасност. Това е инстинкт,  но ако можем да помогнем, нека помогнем”, смята Иван.

Той казва, че не се е замислил и за миг дали да се хвърли в битката срещу огъня, защото е трябвало да се действа бързо, преди ситуацията да стане неовладяема. 

Иван е разказал случката си в социалните мрежи, но не за да търси одобрение, а за да предизвика реакция срещу умишлените палежи в гората. Защото е сигурен, че пожарът край Ломница е дело на злонамерени хора.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари