Мъж спаси майка и син от пожар в Търговище

1

Днес 55-годишният Юсуф Исмаилов бе награден с грамота от началника на РСПБЗН - Търговище гл. инсп. Ангел Ангелов

Днес в РСПБЗН-Търговище по покана на ръководството на службата гостува 55-годишният Юсуф Исмаилов от гр. Търговище. Той бе поканен, за да получи почетна благодарствена грамота за своя доблестна постъпка от вчера, която силно впечатлила служителите от три екипа на службата, отзовали се на получен в 10:56 ч на 17.11.2021 г. сигнал за възникнал пожар в стая на апартамент в жилищен блок в кв. „Запад 3“ на гр. Търговище. В жилището на шестия етаж, където възникнал пожарът, живеели майка и син – и двамата със сериозни здравословни проблеми, съобщиха от ОД МВР - Търговище.

С Юсуф били съседи повече от четвърт век. Огънят бързо се е разпространил, защото в близост имало различни леснозапалими материали – матрак, диван, бюро.

Когато лумнал огънят в стаята, в която живеели, жената започнала да вика за помощ. За късмет на собствениците на жилището съседът им, който бил в отпуск/работи в охранителна фирма/ и тъкмо се канел да тръгне за село, за да помогне на вече възрастните си родители, чул виковете й. През открехнатата входна врата на съседния апартамент излизал гъст облак дим. Отворил я и видял пламъците, излизащи от стаята, но това не го разколебало нито за момент. Първо изтеглил майката и сина на безопасно място извън жилището им, което не било лесно, защото хората били силно стресирани и не искали да излизат. После започнал с подръчни кофи да налива вода, за да не допусне огънят да се разрасне. Съпругата му пък пълнела съдовете с вода. В това време пристигнали и пожарникарските екипи.

Не съм се замислял изобщо дали да го правя – трябваше да се действа бързо. А и по природа не съм от страхливите. Така съм възпитан – трябва да се помага на хората винаги, когато можеш, защото всеки може да изпадне в беда. Друго поведение не би било човешко. Не съм го направил за благодарности, нито се чувствам герой. А и пожарникарите дойдоха толкова бързо…Убедих се с очите си, че професията им не е никак лесна.“ – сподели на срещата Юсуф.

И попита дали би могъл и той да помоли нещо. Да оповестим, че би било добре граждани или представители на някоя строителна фирма, ако имат желание и възможност, да помогнат на майката и сина да възстановят нормалния вид на скромното си жилище, което е пострадало сериозно в пожара. Защото съседите му са хора с ниски доходи/и двамата са с инвалидни пенсии/, а и иде зима.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Детето каза, че за понеделник трябва да занесе в училище 15 коркови тапи. Трудно е, но ще се справя!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари