Мъж роди дете за първи път в историята на Финландия

0
Бебето тежи близо четири килограма и е високо 53 сантиметра
Бебето тежи близо четири килограма и е високо 53 сантиметра

Мъж роди дете за първи път в историята на Финландия, пише Helsinki Times, цитиран от Агенция Фокус.

Трансджендърът, на около 30 години, е преминал терапия и операции за промяна на пола преди десет години, но е решил да прекрати временно хормоналната си терапия, за да си направи дете със своя партньор, както съобщи местната медия „Ланен“.

 „Бебето тежи близо четири килограма и е високо 53 сантиметра“, заяви гордият баща пред „Ланен“ в сряда, като добави, че не е имал усложнения по време на бременността, независимо от това, че са му казали, че е невъзможно да забременее. Единствените му проблеми, продължи той, са били свързани с документите, когато е кандидатствал за майчински помощи с мъжки социален номер. Това се е оказало невъзможно през онлайн платформата на социалното министерство на Финландия.

 Финландските закони за трансджендърите предвиждат, че лице, което е сменило пола си, трябва да бъде стерилизирано чрез хормонална терапия преди да бъде обновен половия му статут в официалните данни. Трансджендърът е получил мъжки социален номер преди около три години, пише „Ланен“.

Изданието припомня, че организациите за защита на човешките права са поискали от страната да спре насилствената стерилизация на транс-хората.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари