Мъж от Йемен: В доброто старо време имахме Рамазан, но днес вече няма

0
Жителите на йеменската столица Сана срещат затруднения да си купят дори основни стоки
Жителите на йеменската столица Сана срещат затруднения да си купят дори основни стоки

Жителите на йеменската столица Сана срещат затруднения да си купят дори основни стоки

Първият ежедневен пост по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан започва днес, когато стотици милиони мюсюлмани в цял свят пристъпват към четириседмичен период на молитва, предава БТА.

Това се случва в момент, когато голям брой страни и правителства в Близкия изток правят плахи стъпки за успокояване на продължителните конфликти и кризи, изострени от скъпоструващата война в Украйна и опустошителното земетресение в Турция и Сирия, при което загинаха над 52 000 души.

През идните четири седмици стотици милиони мюсюлмани ще се въздържат от храна и вода от зори до здрач, преди да се съберат със своите семейства и приятели на обилни трапези за вечеря. Според исляма постът приближава вярващите до бога и им напомня за страданията на бедните.

В столицата на Судан семействата приготвят и продават кулинарни изкушения седмици предварително, за да отбележат прекъсването на поста всяка вечер - хранене, известно като "ифтар".

Избраните храни и напитки за нощните празненства в домовете в тази ислямска африканска държава, включват "асида" - ястие от брашно на основата на грис, и сладка ферментирала напитка, наречена "сладка горчивина". И двете рецепти датират в миналото от поколения наред.

"Тези, които не могат да си го позволят, не трябва да плащат", казва Фатима Мохамед Хамид, която продава хранителните продукти от малката си къща на остров Тути, северно от суданската столица Хартум.

В допълнение към поста, благотворителността е друг от Петте стълба на исляма. По време на Рамазана джамиите и благотворителните организации редовно предлагат храна за бедните на дълги маси, които се разполагат на улицата.

За Судан свещеният сезон започва в момент, когато идва и обещанието за нова политическа ера. Страната е потънала в политически хаос, след като през октомври 2021 г. преврат свали от власт западно ориентираното правителство.

Ново преходно правителство може да бъде сформирано преди края на свещения месец, обещаха управляващите военни и други политически сили в страната по-рано тази седмица. Въпреки това много изтъкнати судански политически групи отхвърлят този ход. На фона на несигурността повечето от тях намират общ език, като се оплакват от нарастващата цена на живота.

"Всичко (основните съставки - бел. ред.) струва двойно повече, отколкото през миналата година", казва Хамид.

Израелските и палестинските лидери обещаха тази седмица да намалят напрежението със започването на Рамазана, след месеци на кърваво насилие на Западния бряг и в Източен Йерусалим. Тази година периодът на постите съвпада с еврейския празник Пасха, което поражда опасения от нови огнища на насилие, тъй като се очаква голям брой вярващи евреи и мюсюлмани да се съберат в Стария град на Йерусалим.

От Газа до Хартум и от Тунис до Сана покачващите се цени се оказват допълнителен повод за загриженост за тези, които ще празнуват празника. Арабските страни продължават да страдат от икономическите последици от войната в Украйна, като много от тях са зависими от вноса на зърно от Източна Европа.

На оживения някога пазар "Баб ал Фелах" в Тунис повишаващите се цени не позволяват на купувачите да харчат нашироко за храни за Рамазана, както е било през минали години.

"Почти изчерпах 40-те динара (около 13 долара - бел. ред.), които ми даде моят съпруг, и купих само зеленчуци, пиле и малко подправки", казва жена, която се представя само като Фатима Б.

В разкъсваната от война Сана картината е още по-мрачна, като жителите срещат затруднения да си купят дори основни стоки. В опустошителната гражданска война в страната, която продължава вече девета година, са загинали повече от 150 000 души, а милиони йеменци са изправени на ръба на глада.

"Не съм в състояние да осигуря ежедневна прехрана за децата", казва Салех ал Омрани, безработен жител на Сана. "В доброто старо време имахме Рамазан, но днес вече няма Рамазан", допълва Омрани.

Дипломати и лидери дадоха нова надежда за мир в дните преди Рамазана на фона на признаците за затопляне на отношенията между двете съперничещи си регионални суперсили - Иран и Саудитска Арабия. Двете държави са на противоположни страни във войната в Йемен и въпреки проблясъците на затопляне между тях, спорадичните боеве продължават в цялата страна. По-рано тази седмица в Йемен бяха убити най-малко 16 души.

В Южна Турция и Северозападна Сирия разрушенията, причинени от земетресението миналия месец, са може би най-сериозното от всички предизвикателства.

По данни на турските власти земетресението е разрушило или повредило стотици джамии, което е принудило десетки хиляди хора да се молят в импровизирани палатки.

В северозападната провинция Идлиб, последният бунтовнически анклав в Сирия, много малко семейства все още имат сили и средства да направят необходимите приготовления за Рамазана тази година.

Абдул Кахар Заку, собственик на кафене в провинцията, заявява, че ще украси своето кафене въпреки ширещата се мизерия и ще направи всичко възможно да създаде празнична атмосфера.

"Въпреки всички трудности Рамазан винаги ще има своя собствена атмосфера, със символика и духовност, които правят живота по-лесен", казва Заку.

Постът е задължителен за всички здрави мюсюлмани, като изключения има за болните и за жените, които са бременни или кърмят. От малките деца не се очаква да постят.

На яденето или пиенето на публични места през деня по принцип не се гледа с добро око в ислямските страни. Тютюнопушенето и сексът също не са разрешени в светлата част на деня.

Ислямът следва лунния календар, така че свещеният месец Рамазан започва всяка година около седмица и половина по-рано от предходната. В края на Рамазана мюсюлманите празнуват веселия празник Рамазан байрам, когато децата получават нови дрехи и подаръци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари