Мъж от Горна Оряховица поправя стари компютри, за да ги дари на ученици в нужда

1

Млад мъж от Горна Оряховица вдъхва живот на стари компютри и ги дарява на ученици, за да учат онлайн.

За близо месец Николай Николов е подарил над 40 устройства на деца, които нямат такива или разполагат със стари версии и не могат да се обучават дистанционно на програмите в училище, информира Times.bg.

30-годишният Николай Николов по професия е електротехник, а отскоро учи в университета в Шумен „Киберсигурност“. От малък се занимава с електроника, разглобява и сглобява компютри, а от доста време поддържа компютрите на доста фирми в града. Наскоро научил, че училището в Поликраище се нуждае от устройства и решил да поправя рециклирана техника и да я дарява.

Призовах мои приятели да се отзоват с техника- кой каквото може- компютри, монитори, мишки клавиатури, абсолютно всичко! Много ми помогнаха и местни фирми, те дариха два лаптопа, отделно дадоха мишки, клавиатури! Вече са над 40 , аз съм дал на директорите на училища в Първомайци, в Горна Оряховица, в няколко училища съм дал, дал съм на директорката в Драганово…“, разказва Ники.

Акцията си стартирал по социалните мрежи в края на ноември. Освен, че помага на училищата, Николай веднага се отзовава и на молбите на семейства в затруднено положение.

Отделно съм дал на родители и на деца, които са ми писали по Фейсбук. Дори и на една учителка съм дал, която има две деца, и за нея нямаше устройство за да може да преподава.“

Мариета Начева също била подпомогната от Николов. Тя е самотна майка на двама ученика – на 12 и 16 години. Децата учили онлайн с помощта на устройства на свои приятели. Писала на Николай, а той реагирал веднага.

Нямаме устройства, през които да учат онлайн обучение. Нито лаптоп имахме- счупен беше, компютър- също повреден, и през техните телефони, нали са стари версии- нито “Тиймс”, нито “Зуум” да учат, нищо! Досега учеха с помощта на свои приятели, които им правиха услуга със своите телефони.”, разказва тя.

Нейна приятелка ѝ разказала за инициативата на Николай и Мариета веднага му написала.

“Момчето каза на следващия ден веднага, в два следобед да дойда в офиса с малкия си син и ще му предостави устройство да учи. Беше много щастлив, той си го носи до вкъщи, нагласихме го, пробвахме го и на следващи учебен ден си беше в часовете! Засега малкият е подсигурен, баткото му даде телеон една негова приятелка, през който учеше, защото е по- нов модел.”, обяснява Мариета.

Синът ѝ Любомир я допълва:

Известно време нямахме подходящите версии на телефоните, малкият ми брат не можеше да учи и Ники даде устройство на което брат ми да учи. Вече програмата “Тиймс” може да върви и той учи спокойно.

В присъствието на репортерския ни екип, неочаквано Николай изненада Любчо, като му подари нов телефон, който получил за коледен подарък от роднини.

„Това е моята изненада към теб, понеже каза, че учиш от телефон на приятелка, ето- това ще е твой личен телефон!“, се обърна към момчето той.

За Коледа пък Ники подари лаптоп на момче без баща, чиято майка е болна, за да може да се обучава онлайн.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари