Мая Манолова внесе законопроект за контрол над колекторите

1
Законопроектът има за цел да се забрани натискът над гражданите
Законопроектът има за цел да се забрани натискът над гражданите

Парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с председател Мая Манолова внесе промени в Закона за защита на потребителите, с които да се прекрати безконтролният тормоз от колекторските фирми над гражданите.

Законопроектът има за цел да се въведат строги и ясни правила, с които да се забрани натискът над гражданите и да се изсветли работата на колекторските фирми, става ясно от мотивите към проекта.

Текстовете предвиждат само дружества, вписани в специален единен регистър към министъра на икономиката, да имат право да събират вземания от потребители. Контролът върху фирмите ще се извършва от Комисията за защита на потребителите, министъра на икономиката, а когато задълженията са по кредити – и от Българската народна банка.

Въвежда се и забрана колекторските фирми да използват тормоз, принуда, заплахи, обиди или физическо насилие, за да принуждават длъжниците да изплащат задълженията си. Забранява се да притесняват гражданите на работните им места и в дома им и да поставят съобщения за дълга на обществени места. Когато търсят длъжника, ще имат право да го правят само писмено или по телефон, не по-често от интервал от два работни дни. Забранява се и звъненето през почивните дни и между 20:00 и 7:00 часа.

Текстовете предвиждат колекторска фирма, която системно нарушава правилата, да бъде заличавана от регистъра и дейността по събиране на вземания да бъде прекратена. За нарушения, извършени от дружества за събиране на вземания, санкциите са 5% от оборота, но не по-малко от 5000 лв. за всеки отделен случай.

Промените в закона въвеждат изискване за регистрация на колекторските фирми – капитал от 500 хил. лв. и застраховка „професионална отговорност“. Законопроектът забранява осъждани лица да притежават, ръководят или да работят във фирма за събиране на вземания.

Законопроектът забранява и прехвърляне на вземане на втори, трети и следващ колектор. Предвижда се прехвърляне на вземане да може да се извършва само при изрично писмено съгласие на потребителя в договора, с посочване на конкретно дружество за събиране на вземания, вписано в единния регистър. Задълженията за обществени услуги като сметки за ток, парно, вода, телефон няма да могат да бъдат прехвърляни за събиране от колекторски фирми.

Текстът на законопроекта може да видите ТУК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари