Математик: Около един милион българи са се срещнали с КОВИД, но не са в статистиката

0
Дългото боледуване и продължителния инкубационен период при коронавируса продължават да объркват сметките на лекари и математици
Дългото боледуване и продължителния инкубационен период при коронавируса продължават да объркват сметките на лекари и математици Видео: Bulgaria ON AIR

1,3 милиона българи са се срещнали с Ковид-19 без да знаят

По официални данни заразените с Ковид-19 до момента у нас са малко над 320 хил. Според математика от БАН- проф. Огнян Кунчев реално заболелите от началото на пандемията в България обаче са 4 пъти повече.

Дългото боледуване и продължителния инкубационен период при коронавируса продължават да объркват сметките на лекари и математици. Според данните на оперативния щаб заболели до този момент са под 400 000. На практика обаче има още около милион, които са боледували или са били преносители, но не са отчетени, информира  Bulgaria ON AIR 

"Институтът Роберт Кох казва, че трябва да умножим 320 000 х 4, това са 1 300 000. Значи толкова души са се срещнали с вируса изобщо без да подозираме. За да отчетем истинското положение в нашите модели трябва да умножаваме по този начин, обясни математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

Математиците използват числото 1 300 000 души, в което включват отчетената и скритата заболеваемост, за да подготвят моделите си. Според проф. Кунчев от БАН, ако ваксинацията не се изпълнява по план, пандемията може да продължи до март 2022 г., а починалите да са близо 40 000. При добра организация и по-голям брой имунизирани, очакванията са Ковид-19 да отшуми по- рано.

"Ако 120 000 бъдат ваксинирани и още по-добре 150 000 бъдат ваксинирани, тогава до края на годината- ноември, декември можем да приключим с епидемията в България", допълни още той.

Според него наложените мерки от понеделник са закъснели.

"То е даже късно. Червената лампичка беше отдавна, още преди 25, 30 дена, когато те станаха 500", отбеляза професорът.

Според изчисленията на математиците заразените след новото затваряне все пак ще намалеят с близо 2000 души. Това обаче не успокоява проф. Кунчев.

"Въпросът е сега системата да не гръмне съвсем април месец. А то така се очертава, че аз на 20 април не знам какво ще стане", каза още проф. Кунчев.

Според прогнозите масовото ваксиниране в България се очаква да приключи чак през юли 2022 година. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Клаксонът е измислен да спира катастрофи. Пoлзва се и при сватби, но тогава вече е късно.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари