Масови хакерски атаки в социалните мрежи

1
Масово хакери разбиват профили на потребители в социалните мрежи
Масово хакери разбиват профили на потребители в социалните мрежи Видео: БНТ

Масово хакери разбиват профили на потребители в социалните мрежи. В интернет вече има и безпалтни програми,  чрез които може да се влезе в чужд профил. Екипът ни се срещна с жена, която става жертва на такава хакерска атака. Какво да направим, за да повишим сигурността си във виртуалното пространство – вижте в следващия репортаж на БНТ!

Социалните мрежи все повече се превръщат в огледало на реалния живот. И именно като в него опасности дебнат от всякъде. Габриела става една от жертвите на виртуалните измамници, след като разбиват профила й във facebook и сменят паролата й.

Габриела Петрова: Някой започна да се представя от мое име за мен и да пише на приятелите ми, че имам нужда от някаква помощ и да изпратят смс на някакъв  номер. Така разбрах.Някои бяха разбрали,че това е измама и че някой се представя за мен и директно го бяха съобщили във facebook за спам. Други просто се бяха излъгали за съжаление.

Случката оставя неприятно усешане за Габрила не само защото част от прителите й са подлъгани да изпратят пари, ами защото социалната мрежа е неизменна част от живота й.

Габриела Петрова:Първоначално си леков шок, защото има хора, с които си общувате от години и не си общувате по друг начин освен през facebook и някои от тях няма как и по друг начин да ги намериш. Губи ти се цялата информация, всички снимки, и всички неща,които си публикувал преди това. Все едно малко ти се заличава идентичността.

За да повиши сигурността на потребителите си в интернет facebook вече има функция при която освен с парола, за да влезеш в профила си трябва да въведеш няколко цифри, които получаваш като смс на телефона си. Те са различни при всяко влизане. В случай, че профилът ви е разбит може да подадете веднага сигнал, за да бъде спрян достъпа до него.

Експертите съветват да качваме минимална информация за себе си в социалните мрежи, защото всякакъв вид данни ни прави уязвими за кражба и злоупотреби.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари