Мащабен ремонт в спортното училище

0
Министерството на младежта и спорта дава повече от 3 милиона лева за ремонтните дейности
Министерството на младежта и спорта дава повече от 3 милиона лева за ремонтните дейности Снимка: TVN / Архив

Мащабен ремонт ще бъде извършен в спортното училище „Майор Атанас Узунов” през новата учебна година, съобщи директорът му Борис Цветанов. цитиран от briagnews.bg.

Ремонтът се извършва по проект на Министерството на младежта и спорта по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., която осигурява и средствата от 3 милиона и 81 хиляди лева. На 14 август Министерството на младежта и спорта избра консорциум „ЮРОТИЙМ - ТОКРИЯ“ да бъде изпълнител на дейностите по обществената поръчка. Ако в законния (десетдневен) срок решението на министерството не бъде обжалвано, фирмата трябва да започне процедурите по изпълнение на ремонта.

Строително-ремонтните работи ще обхванат реновирането на сградите на училището и общежитието, както и тяхното пълно саниране. 97 хиляди лева пък са отделени само за реконструкцията на коритото на басейна и съблекалните.

Сегашната сграда на учебния корпус на спортното училище е въведена в експлоатация през 1970 г. и има спешна нужда от цялостна модернизация, за да отговори на съвремeнните изисквания за качествено образование, допълни Цветанов. Тя се състои от три свързани тела на три етажа с отопляем сутерен, една по-ниска двуетажна част, в която е разположено административното звено, и едно двуетажно тяло, където се намират басейнът и боксовата зала.

Сградата на общежитието също датира от далечната 1970 г. Тя е съставена от едно тяло на пет етажа с неотопляем сутерен, като на нея няма положена изолация по оградните повърхнини. Дограмите са стари и метални, в лошо състояние и напълно амортизирани, което води до допълнителна инфилтрация в обема на сградата. Досега общежитието не беше обновявано, защото принадлежеше на Министерството на земеделието. След 4-годишно настояване обаче ръководството на спортното училище успя да се пребори и от миналата година общежитието е собственост на училището. Това позволи общежитието също да бъде включено в предстоящите строителни дейности и сградата да се ремонтира и обнови основно. Така близо половин век след построяването на училището и общежитието, условията в тях ще могат да отговорят на изискванията на 21 век за обучение и възпитание.

 

Веднага след приключване на ремонтите следва да бъде доставено и оборудването за обезпечаване занятията на учащите се и обновяване на материалната база. Исканията на спортното училище за обзавеждане, които администрацията му е отправила към Министерството на младежта и спорта, са одобрени на 100%, съобщи директорът Цветанов. Общо 591 хиляди лева ще бъдат вложени в новата материална база на училището, общежитието и  столовата.

В обновените класни стаи ще бъдат инсталирани 15 броя от най-новите интерактивни дъски, ще бъдат монтирани 7 мултимедии, 35 компютъра, 25 лаптопа, 15 климатика, 15 телевизора /50-инчови/. Много нови домакински уреди, маси, столове, печки, хладилници и др. ще бъдат закупени и за столовата. Изцяло подновено ще бъде и обзавеждането на общежитието с нови мебели, санитарни съоръжения и всичко, което е необходимо, за да се предоставят съвременни условия за живот на учениците спортисти. С осъществяването на ремонта се цели общежитието  да се превърне в привлекателен и уютен дом за възпитаниците на училището, които не живеят в Русе.

В обновеното спортно училище се очаква да се обучават над 250 ученици, допълни Борис Цветанов.

За учебната 2017/2018 г. паралелката от новопостъпилите петокласници вече е сформирана. До 25 август продължава записването на ученици за  6-и и 8-ми клас.

В спортното училищеМайор Атанас Узунов” ще удари и първият училищен звънец в Русе за новата учебна 2017/2018 г., тъй като още на 1 септември учениците ще влязат в класните стаи. Припомняме, че от тези класни стаи на това училище са излезли и олимпийските ни шампиони Валентин Йорданов, Христо Марков и Таню Киряков.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари